4 skvělé a rychlé podzimní recepty
Podzim zaklepal na dveře, houby rostou v lese na každém kroku a na zahrádkách se objevují zralé dýně. Připravili jsme pro vás čtyři chutné a jednoduché recepty z typických podzimních surovin. Budeme vařit bedly na víně, guláš z hub a dvě polévky – dýňovou a samozřejmě houbovou.
Bedly na víně
Potřebujeme
- asi 0,5 kg bedel
- 1 dcl bílého vína
- lžíci oleje
- 5 – 10 dkg slaniny
- půl citronu
- máslo na vymazání
- sůl a pepř
Postup:
Bedly nejprve důkladně očistíme a sloupneme jim hlavičky, které prudce osmahneme na oleji. Následně je vyrovnáme na ohnivzdornou misku, osolíme a opepříme. Nožičky z bedel společně se slaninou nakrájíme na kostičky a také osmahneme na zbylém oleji. Poté je podlijeme bílým vínem a povaříme. Vzniklou směs ochutíme citrónem a bedly s ní přelijeme. Vše pečeme ve středně teplé troubě zhruba půl hodiny.
Bedly na víně se servírují nejčastěji s bílým pečivem.
Bramborová polévka s čerstvými houbami
Potřebujeme
- houby
- máslo
- hladkou mouku
- zeleninu (mrkev, celer, petržel, brambory)
- majoránku
- česnek
- sůl a pepř
- 1 – 2 vejce
Postup:
Na másle osmahneme nakrájené houby, které lehce osolíme a poté co změknou, je z hrnce vyjmeme. Do stejného hrnce přidáme máslo, které zasypeme hladkou moukou a uděláme jíšku. Jíšku pravidelně mícháme a když začne hnědnout, zalijeme ji studenou vodou (ve studené vodě se neudělají hrudky). Přidáme nakrájenou zeleninu – mrkev, celer a petržel. Část můžeme také nastrouhat.
Po 5-10 minutách vaření přidáme připravené houby, nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme majoránku, česnek, sůl a pepř podle chuti a do polévky rozklepneme vejce. Polévku povaříme ještě 5 minut a můžeme podávat.
Guláš z hub
Potřebujeme
- 50 dkg hub
- 1 větší cibuli
- máslo
- sladkou mletou papriku
- 1 – 2 bílé papriky
- sůl a pepř
Postup:
Zpěníme cibuli a posypeme ji lžičkou mleté papriky. Přidáme houby a nadrobno nakrájenou bílou cibuli. Pokud chcete, aby byla omáčka hezky červená, můžete přidat trochu rajského protlaku. Dle potřeby směs podléváme vodou a dusíme zhruba 30 minut. Houby samy vytvoří hustější omáčku, v případě potřeby můžeme jídlo zaprášit hladkou moukou. Osolíme a opepříme dle chuti. Podáváme s brambory nebo chlebem.
Krémová dýňová polévka
Potřebujeme
- 1 dýni hokaido
- 4 mrkve
- 1 – 2 cibule
- máslo nebo olej
- zakysaná smetana
- sladká smetana (volitelné)
- muškátový oříšek (volitelné)
- sůl a pepř
Postup:
Na másle nebo oleji zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a nakrájenou mrkev a chvilku restujeme. Poté vše zalijeme vroucí vodou a vaříme 25 – 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Hrnec odstavíme a směs necháme trochu vychladnou. Přidáme zakysanou smetanu, dle chuti můžeme přidat i sladkou smetanu a nastrouhaný muškátový ořech. Nakonec vše rozmixujeme a polévku můžeme ještě chvilku povařit.
Dobrou chuť.
Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.