Ilustrační foto. Zdroj: Pikrepo

4 skvělé a rychlé podzimní recepty

Podzim zaklepal na dveře, houby rostou v lese na každém kroku a na zahrádkách se objevují zralé dýně. Připravili jsme pro vás čtyři chutné a jednoduché recepty z typických podzimních surovin. Budeme vařit bedly na víně, guláš z hub a dvě polévky – dýňovou a samozřejmě houbovou.


Bedly na víně

Potřebujeme

  • asi 0,5 kg bedel
  • 1 dcl bílého vína
  • lžíci oleje
  • 5 – 10 dkg slaniny
  • půl citronu
  • máslo na vymazání
  • sůl a pepř

Postup:

Bedly nejprve důkladně očistíme a sloupneme jim hlavičky, které prudce osmahneme na oleji. Následně je vyrovnáme na ohnivzdornou misku, osolíme a opepříme. Nožičky z bedel společně se slaninou nakrájíme na kostičky a také osmahneme na zbylém oleji. Poté je podlijeme bílým vínem a povaříme. Vzniklou směs ochutíme citrónem a bedly s ní přelijeme. Vše pečeme ve středně teplé troubě zhruba půl hodiny.

Bedly na víně se servírují nejčastěji s bílým pečivem.


Bramborová polévka s čerstvými houbami

Potřebujeme

  • houby
  • máslo
  • hladkou mouku
  • zeleninu (mrkev, celer, petržel, brambory)
  • majoránku
  • česnek
  • sůl a pepř
  • 1 – 2 vejce

Postup:

Na másle osmahneme nakrájené houby, které lehce osolíme a poté co změknou, je z hrnce vyjmeme. Do stejného hrnce přidáme máslo, které zasypeme hladkou moukou a uděláme jíšku. Jíšku pravidelně mícháme a když začne hnědnout, zalijeme ji studenou vodou (ve studené vodě se neudělají hrudky). Přidáme nakrájenou zeleninu – mrkev, celer a petržel. Část můžeme také nastrouhat.

Po 5-10 minutách vaření přidáme připravené houby, nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme majoránku, česnek, sůl a pepř podle chuti a do polévky rozklepneme vejce. Polévku povaříme ještě 5 minut a můžeme podávat.


Guláš z hub

Potřebujeme

  • 50 dkg hub
  • 1 větší cibuli
  • máslo
  • sladkou mletou papriku
  • 1 – 2 bílé papriky
  • sůl a pepř

Postup:

Zpěníme cibuli a posypeme ji lžičkou mleté papriky. Přidáme houby a nadrobno nakrájenou bílou cibuli. Pokud chcete, aby byla omáčka hezky červená, můžete přidat trochu rajského protlaku. Dle potřeby směs podléváme vodou a dusíme zhruba 30 minut. Houby samy vytvoří hustější omáčku, v případě potřeby můžeme jídlo zaprášit hladkou moukou. Osolíme a opepříme dle chuti. Podáváme s brambory nebo chlebem.


Krémová dýňová polévka

Potřebujeme

  • 1 dýni hokaido
  • 4 mrkve
  • 1 – 2 cibule
  • máslo nebo olej
  • zakysaná smetana
  • sladká smetana (volitelné)
  • muškátový oříšek (volitelné)
  • sůl a pepř

Postup:

Na másle nebo oleji zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a nakrájenou mrkev a chvilku restujeme. Poté vše zalijeme vroucí vodou a vaříme 25 – 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Hrnec odstavíme a směs necháme trochu vychladnou. Přidáme zakysanou smetanu, dle chuti můžeme přidat i sladkou smetanu a nastrouhaný muškátový ořech. Nakonec vše rozmixujeme a polévku můžeme ještě chvilku povařit.

 


Dobrou chuť.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

O Autorovi:

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.


Lucie Čechová

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.

Tipy z kalendáře akcí:

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru