Foto: Christna X, Flickr

Citronová tráva se hodí do kuchyně a zároveň působí jako přírodní antidepresivum i repelent

Citronová tráva, běžně známá také pod názvem citronela nebo lemongrass, se vyznačuje jemným citronovým aroma a chutí. Tato tropická rostlina však není kyselá jako citron. Jak již její název napovídá, jedná se o trávu, velice podobnou travinám, které se u nás běžně vyskytují na loukách. Liší se však nejen svým citrusovým aroma, ale také výškou. Je to statná rostlina, která může dorůstat až do výšky dvou metrů.

Vonné silice dokáží uvolnit a zbavit napětí

Svůj původ má v Indii, ale postupně se rozšířila z jihovýchodní Asii do Ameriky, Afriky i Austrálie. Citronela byla od pradávna ceněna pro svou příjemnou vůni. V době renesance byly vonné silice z citronely používány k výrobě parfémů a dováženy pro smetánku z Asie do Evropy. Do dnešní doby je oblíbenou ingrediencí v mýdlech či parfémech. Její osvěžující vůně v esenciálním oleji dokáže povzbudit a příjemně naladit. Čerstvou rostlinu lze také přidat do koupele, přičemž její vonné silice mají blahodárný vliv na nervovou soustavu, vůně zbavuje napětí, stresu a bolesti hlavy. Další výhodou je, že vůně dokáže odpuzovat hmyz, proto se také dá využít jako repelent.

citronela
Foto: J. Stang [CC BY-SA 4.0], Wikimedia Commons

Citronela provoní každé jídlo

V kuchyni se uplatňuje již po staletí jako koření především v Thajsku a ve Vietnamu. Rostlina připomíná pórek. Má světlejší část, která se běžně vaří přímo s pokrmem a pevnější tmavší část, která se většinou vaří s pokrmem svázaná ve svazku. Jemná světlá část se dá také přidat jako zpestření do zeleninových salátů. Dále je často použita do polévek, rýžových pokrmů, při přípravě ryb na asijský způsob a také se z ní tradičně připravuje lahodný čaj, který podporuje trávení a v psychické oblasti dokáže zlepšit koncentraci. Výborně dovoní zelený nebo mátový čaj. Svoji vůni však dokáže propůjčit i sušenkám, dortům a krémům.

Pěstování doma

Toto koření lze pěstovat i v našich podmínkách doma. Citronová tráva sice vyžaduje hodně světla, ale pokud jí poskytnete vhodné podmínky, je možné ji buď vypěstovat ze semínek, nebo rostlinu zakoupit v květinářství. Můžete ji postupně sklízet, usušit či zamrazit, aniž by ztratila své aroma. Není proto divu, že díky své univerzálnosti najde své místo i v moderní kuchyni.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 


O Autorovi:

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.


Lucie Čechová

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.

Tipy z kalendáře akcí: