Foto: ArtProm

Jubilejní 10. ročník Festivalu polévky provoní nádvoří plzeňského pivovaru

První zářijová neděle v Plzni už tradičně patří Festivalu polévky. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků budou vařit nejen vyhlášené plzeňské restaurace a bistra, ale i neziskové organizace. Areál Plzeňského Prazdroje provoní desítky druhů polévek, jubilejní 10. ročník bude největší ve své historii. Ochutnávat můžete asijskou exotiku, mexické speciality, rybí polévky i českou klasiku. Festival se koná 2. září od 12.00 do 18.00 hodin a zakončí 7. ročník Živé ulice.

Desítky druhů polévek v podání stálic i nováčků festivalu, tak bude vypadat podzimní edice. „Na jubilejní desátý ročník festivalu se přihlásil rekordní počet kuchařů. Uvaří vám dvacet čtyři restaurací, bister, ale i neziskových organizací. A ačkoli se festival zvětšuje, pořád dohlížíme na to, aby se polévky neopakovaly,“ říká Matěj Halaš, jeden z organizátorů festivalu. K ochutnání budou polévky ze všech koutů světa – od asijských přes středomořské až po jihoamerické.

Festivalu se mimo matadory, jako jsou Restaurace Šach Mat, Supa Supa, Slunečnice Plzeň, Fantova rybárna či Klub malých pivovarů, zúčastní i nováčci. Mezi ně patří například Jídelna U koně, Bistromill či organizace Blízký soused, kterou návštěvníci mohou znát z food festivalu národnostních menšin Babylon na Plotně. Neziskové a kulturní organizace zastoupí také DEPO2015 či Francouzská aliance, ta už tradičně připraví cibulačku.

Festival polévky myslí i na ekologii. „Nakoupili jsme biologicky rozložitelné misky z cukrové třtiny a dřevěné lžičky, které postupně nahradí původní plastové nádobí. Chceme v co největší míře servírovat do ekologických misek a věříme, že na dalších ročnících budeme polévky podávat už jen do nich. Ekologický aspekt celé akce je pro nás velmi důležitý,“ vysvětluje Zuzana Cajtlerová, která za projektem stojí.

Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. To začne v 10.00 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat. „Standardní velikost porce je 330 ml, ale někteří prodejci budou mít také menší degustační porce, abyste mohli ochutnat co nejvíce druhů polévek. Vzít si některou z nich můžete i domů,“ dodává Matěj Halaš. Všechny polévky jsou navíc soutěžní, a tak můžete v neděli 2. září hlasovat o tu nejlepší.

Festival polévky ukončí sedmý ročník multižánrového festivalu Živá ulice, který se v Plzni koná po tři letní měsíce. Vstup na festival je zdarma.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz


Tipy z kalendáře akcí:

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru