Ilustrační foto. Zdroj: Arabfest

Jubilejní desátý Arabfest zve k prostřenému stolu

Festival arabské kultury letos slaví deset let své existence. Letošní ročník s podtitulem JÍDLO startuje 3. dubna v Plzni. V západočeské metropoli potrvá hlavní festivalový program do 7. dubna, od 8. do 11. dubna se dílčí program přesune do Olomouce a od 11. do 14. dubna do Prahy. Tématem jubilejního ročníku je jídlo ve všech svých významech a souvislostech, ale především v kontextu Blízkého východu.

Novinkou programu je mezinárodní konference věnovaná přednáškám, debatám, ale také ochutnávkám a kulinářským workshopům, s účastí českých i zahraničních hostů, kteří se tématu jídla dlouhodobě věnují. Festival se koná pod záštitou rektora Západočeské univerzity a primátora města Plzně.

„Každoročně představujeme program, v jehož rámci mohou festivaloví návštěvníci poznávat arabský svět všemi smysly. Letos bude zaměřený především na chuť, kdy jídlo bude v hlavní roli – ať už v roli tmelícího prvku či předmětem konfliktu,“ říká ředitelka festivalu Tereza Svášková. „Téma to je obsáhlé, a proto pořádáme kromě kulinářských workshopů a orientálních trhů také konferenci Jídlo není jen na talíři, při níž nahlédneme pod pokličku aktérů arabské (nejen) kulinářské sféry. Dalším programovým lákadlem je nepochybně česká premiéra filmu Heaven Without People za účasti režiséra Luciena Bourjeilyho, která se uskuteční v Praze,“ zve Tereza Svášková.

Organizátoři pro návštěvníky připravili netradiční procházku městem – Gastrotour, díky níž poznají lidé město Plzeň po arabsku a nechají se navnadit k dalšímu programu festivalu, který pokračuje reflektováním předchozích deseti let výstavou fotografií z období roku 2010 až 2019. A jelikož podtitul JÍDLO přímo nabízí k ochutnávání, následuje ve festivalovém týdnu hned šest kulinářských workshopů: za všechny zmiňme Gril po arabsku s kuchařem Hugem Hromasem, který je zároveň průvodcem pořadu U stánku na stream.cz, anebo workshop kuchařky a antropoložky jménem Suraia Abud Coiak, která zavede účastníky do chutí libanonské vegetariánské kuchyně.

Chybět rozhodně nebude oblíbený ArabFILMfest, který letos nabídne tři snímky věnující se tematice jídla. Dokument With Myself I Started sleduje snahy environmentální aktivistky Amal Jamil Madanat vidět svoje rodné Jordánsko uklizené a čisté. Oceňovaný snímek Couscous: The Seeds of Dignity se zabývá významem pěstování a produkce potravin za účelem boje o individuální a kolektivní lidskou důstojnost a otázkami nezávislosti a svrchovanosti. Inspirativní příběh Mariam Shaary, zachycený ve filmu Soufra, vypráví o založení a počátcích cateringové společnosti, která poskytuje práci, ale také naději na lepší život ženám z uprchlického tábora v Libanonu.

Velký sobotní program bude opět nejrozsáhlejší akcí celého festivalového týdne. Tento festival ve festivalu nabídne program rodinám s dětmi i jednotlivcům. Návštěvníci se mohou projít a nakupovat na orientálních trzích, ochutnat arabské pouliční speciality na druhém ročníku ORIENTAL STREET FOOD MARKETU nebo se naučit arabštině a jejím dialektům. Sobota bude rovněž plná přednášek, debat a promítání a večer zakončí DJs Radia 1 arabským večírkem ve velkém stylu.

Hlavním partnerem ARABFESTU je Západočeská univerzita v Plzni.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz


Tipy z kalendáře akcí:

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru