Foto: Fresh festival

Molekulární mixologie a její barevné kombinace na Beko Fresh Festivalu + soutěž o vstupenky

Na letošním ročníku Beko Fresh festivalu, v rámci nabídky takzvané zážitkové gastronomie, ochutnáte jídla, která nejsou vůbec běžná a hned tak se k nim v restauracích nedostanete. Gastronomický směr, který všem zájemcům o nevšední chutě festival přiblíží, je takzvaná molekulární mixologie nebo také gastronomie třetího tisíciletí. Pokud jste se s podobným výrazem ještě nesetkali, vězte, že se pod tímto názvem skrývá opravdu nevšední zážitek pro vaše chuťové pohárky i smysly.

Typickým prostředkem v molekulární kuchyni je změna skupenství surovin

Tento styl, který chápeme jako moderní a zábavný způsob přípravy jídel a nápojů, využívá běžné čerstvé suroviny společně s chemickými a fyzikálními postupy. Když si v baru objednáme drink, jsme zvyklí, že dostaneme skleničku s tekutým nápojem, jenž  jsme  si vybrali.  Jenže tady je to jinak. Na Beko Fresh festivalu nás světem molekulární mixologie provede Tomáš Kubíček.

„Molekulární mixologie bourá zažité metody. Naše koktejly se tak mění například v pěnu, želé, kaviárové kuličky, cukrovou vatu nebo zmrzlinu. Nejde tedy o znehodnocení jídla chemikáliemi, ale pouze o úpravu pokrmů, která má za cíl vytvořit netradiční stravu. Dnes už si drink umí namíchat každý sám. Ty, které připravujeme my, ale jen tak nikdo neumí,“ vysvětluje Tomáš Kubíček, který je ověnčen spoustou cen v oblasti barmanství, založil školicí centrum Česká barmanská škola a 15 let se věnuje posouvání gastronomie za hranice smyslového chápání.

Molekulární cukrárna

Ve stánku drinků třetího tisíciletí Barman.cz potěší nabídka i vaše děti, a to především hrou barev, které zde budou hlavní inspirací při vytváření svěžích tónů sorbetu, kouřících drinků nealkoholických skupenství s nepřeberným výběrem dochucovadel a zálivek.

Co nás letos čeká v kouzelném světě Tomáše Kubíčka?

„V minulém ročníku jsem se chtěl popasovat s mistry kuchaři, a proto jsem si vybral téma Česká kuchyně, jako např. svíčková nebo rajská. Letos se neomezím pouze na jedno téma, ale soustředím se na návrat ke koktejlům, ve kterých pojedu pestře a v barvách. Prioritou bude poznávat nové chutě v pevných drincích, jako třeba B52 v kostce, Campari nudle s pomerančovým kaviárem, jahodové daiquiri ve rtěnce nebo Mojito v explodující kouli s plovoucí mátou. Nebude chybět ani celá řada molekulárních variací připravovaných přímo před zraky návštěvníků, jako např. Aperol spritz s mangem v pusince, několik druhů sorbetů, které budu připravovat z čerstvých surovin za doprovodu kouřících efektů kapalného dusíku, např. avokádová margarita s granátovým jablkem a kokosem, Piña colada s jahodovým kaviárem a korálovou oplatkou. Samozřejmostí budou velmi populární kouřící drinky. Nezapomenu na děti, pro které připravím hned několik pestrobarevných variant,“ dodává Tomáš Kubíček, jenž se inspiroval například v Mexiku. Zde jej uchvátila jeho syrovost a nekonečná barevnost.

„Moje živá vystoupení budou v duchu Live art show – spojení umění a graffiti. Budu vytvářet různé druhy molekulárních jednohubek, sorbetů, pěn, ovocných pyré a jedlých květů, které ve finále utvoří společnou kompozici sladkého, malířského díla. Servis se bude odehrávat přímo na stole tak, aby si svou účast užili nejen přihlížející návštěvníci festivalu, ale i vybraní hosté, kterým poodhalím pokličku tajemství molekulární mixologie,“ poznamenal Kubíček, jenž se loni objevil na festivalu poprvé. Potěšil jej zájem o nové věci, nespoutanost a bezprostřednost návštěvníků.

PŘEDPRODEJ VSTUPENEK JE VÝHODNĚJŠÍ

Cena vstupenky v předprodeji (100 Kč za osobu) zahrnuje navíc lákavý bonus v podobě „školy čepování piva“ Pilsner Urquell s pravým Masterem Bartenderem! Vstupné na místě bude za 150 Kč.

Plzeň, 19. – 20. 5. 2018 (OC Plaza Plzeň – park za obchodním centrem)


Druhá soutěž o 2 vstupenky

Kolikátý ročník Fresh festivalu (dříve Apetit festivalu) nás čeká? Třetí, pátý nebo osmý?

Odpovědi posílejte do soboty 12. května na e-mailovou adresu [email protected] a nebo nám napište zprávu na Facebook. Výherce dvou vstupenek budeme informovat 13. května.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz


Tipy z kalendáře akcí:

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru