Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Záhadná dlouhověkost Francouzů. Co za ní stojí?

Ve Francii v současné době žije přes 21 000 stoletých lidí, což je evropský rekord. Zároveň se tato země může pyšnit nízkým počtem kardiovaskulárních chorob. Dlouhověkost se také dle statistik více týká Francouzek než Francouzů.

„Francouzský paradox“

Průměrný jídelníček Francouzů má poměrně daleko ke stravě odborníky považované za zdravou. Typická francouzská kuchyně rozhodně nepatří k dietním. Oblíbené jsou živočišné produkty v podobě tučných sýrů, vepřové maso a v receptech se běžně vyskytuje velké množství másla a smetany. Dokonce se vžil pojem „francouzský paradox“, který označuje fakt, že navzdory jídelníčku, kde jsou bohatě zastoupeny nasycené tuky, umírá velmi malé procento Francouzů na akutní srdeční příhody. Přestože stále probíhají výzkumy, zda pití červeného vína, které má ve Francii tradici, má ochrannou funkci a vazbu na dlouhověkost, nedá se tento fakt z lékařského hlediska nijak potvrdit.

Nejstarší člověk na světě – kdo jiný než Francouzka

Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 v úctyhodných 122 letech, je považována za nejdéle žijícího člověka. Je zajímavé, že tato stařenka netajila svou oblibu v portském víně a cigaretách. Sklenku portského pila denně téměř celý život. Zároveň udávala jako recept pro dlouhověkost olivový olej, česnek, čokoládu a především měla velký smysl pro humor.

nejstarší žena
Jeanne Calmentová, fotografie od Arne Hendriks (Flickr), licence: CC BY 2.0

Jaké je tedy tajemství francouzské dlouhověkosti?

U dlouhověkých lidí hraje jistě velkou roli genetická výbava a vysokého věku se dožívají většinou i jejich předci. Francie se také zdá být ideálním místem, kde se lze dožít vysokého věku, a to především díky pomalému životnímu tempu, výbornému zdravotnímu systému a nízké míře chudoby starých lidí.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

O Autorovi:

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.


Petr Kutka

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.

Tipy z kalendáře akcí:

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru