Poznejte speciality plzeňské kuchyně
Jiný kraj, jiný mrav! Toto rčení platí nejen v oblasti lidových zvyků, ale i v gastronomii. To je jeden z důvodů, proč se v současnosti velké oblibě těší takzvaná gastroturistika, kdy labužníci cestují do různých koutů světa, aby ochutnávali speciality místní kuchyně. Krajové speciality však samozřejmě nabízí i různé oblasti České republiky, přičemž Plzeňsko není výjimkou.
Pivo je samozřejmou součástí řady plzeňských pokrmů
Pro málokoho bude pravděpodobně překvapením, že plzeňské speciality často voní sladem a chmelem. Naše prababičky s oblibou připomínaly: „Polévka je grunt, ostatní je špunt.“ Na Plzeňsku se této tradice drželi, přičemž zde vznikly různé pivní polévky. Příkladem může být „sprostná“, pod jejímž názvem se skrývá pivo zavařené s kmínem a česnekem. Vyhledávanou specialitou je potom „sladká“, která byla svařena z piva se smetanou, žloutky a medem. V sychravém počasí je doporučována jako zaručený lék proti kašli.
Na Plzeňsku znají knedlíky na čtyřicet způsobů
K tradičnímu českému pokrmu vepřo-knedlo-zelo pak pivo neodmyslitelně patří. Nemusí být ale nutně nalité jen ve sklenici k zapití chutného oběda, ale může se přidat i v průběhu pečení vepřového masa, které díky tomu získá unikátní chuť. Na Plzeňsku si kdysi bylo možné jako přílohu vybrat z více než čtyřiceti druhů knedlíků. I v současné době se stále podávají sklářské nebo špekové. Do sklářských knedlíků se přidává smetana a proslulé křimické zelí. Špekové jsou nekynuté z opražených housek, opečeného bůčku a slaniny.
Brambory na talíř na Plzeňsku neodmyslitelně patří
Také Plzeňsko v minulosti nevynikalo tím, že by se zde každý den servírovalo na stůl maso. Do běžného jídelníčku obyvatel místního kraje naopak patřily brambory. Dodnes se zachovaly názvy a receptury starodávných jídel, jako je báč, vošouchy nebo kočičák, v nichž měly brambory hlavní zastoupení. Báč je možné popsat jako bramborový koláč, vošouchy jako bramboráky a kočičák neboli lepenice představuje skvělou přílohu k masu jako takovému.
Plzeňský masový salát zvládne připravit každý
Ochutnali byste rádi nějakou specialitu plzeňské kuchyně, ale nejste úplně kuchaři, kteří by se ihned mohli přihlásit do masterchefa? Nebojte se, plzeňský masový salát zvládne každý! V míse se jednoduše smíchá hořčice, ocet, olej a pivo, přidá se jemně nakrájená petržel a zálivka se dochutí pepřem a solí. Následně se zvlášť nakrájí na malé kousky roastbeef, omyté jarní cibulky, feferonky zbavené jadérek a žampióny. Veškeré připravené ingredience se promíchají se zálivkou a nechají odležet do druhého dne, kdy se tato delikatesa již může servírovat s čerstvým pečivem.
Milovníci gastroturistiky si na Plzeňsku přijdou na své
Tradiční kuchyně Plzeňského kraje má svůj původ hlavně v chodských a šumavských jídlech. Pokud by měly být její chlouby zapsány na nějaký seznam unikátních jídel, určitě by se nesmělo zapomenout na typické vepřové maso, brambory v podobě kynutých bramboráků, omáčky a knedlíky s pivní přísadou a samozřejmě plzeňské pivo. S ohledem na rozvíjející se gastroturistiku bezpochyby Plzeňsko představuje kraj zajímavých možností.
Copywriterka se věnuje psaní na částečný úvazek od roku 2016. Vystudovala archeologii, ale zajímá se v podstatě o veškeré obory, které spadají do skupiny humanitních věd. Mezi její preferovaná témata, která jsou úzce spjata s jejími koníčky, patří gastronomie, přírodní a kulturní památky, historické události, literatura, flóra a fauna.