Foto: K. Misíková, Zoo Plzeň

Plzeňská zoo představuje mládě pásovce kulovitého

Plzeňská zoo má nový přírůstek. Mládě pásovce kulovitého se zatím důmyslně ukrývá u své matky, a tak není možné určit přesné datum narození.

„Pravděpodobně v prvních prosincových dnech porodila samice pásovce kulovitého už své jedenácté mládě. Samice mládě pečlivě schovává a v prvních týdnech zůstává skryto v dutinách vyplněných substrátem, i když je samička bezproblémová a kontaktní, je zároveň velmi citlivá na vyrušování v době odchovu, je tak velmi těžké mládě najít a určit přesnou dobu porodu je téměř nemožné. V prosinci měli ošetřovatelé štěstí, když samice využila dutinu, do které bylo možné nahlédnout, viděli mládě a potvrdili narození malého pásovce. O pár dnů později jsme v příhodném okamžiku mládě zkontrolovali,“ popisuje radostnou zprávu zooložka Lenka Václavová.

Pásovec je zdravý a váží asi 400 gramů. Momentálně není možné určit pohlaví, protože pásovci kulovití se dokáží stočit do dokonalé koule, které nejde rozevřít. Až si mládě zvykne na kontakt s lidmi, bude možné určit zda jde o samce nebo samici.

Plzeňská zoo chová pásovce kulovité (od roku 2010) a štětinaté (od roku 2002), v 60. letech měla i pásovce devítipásé; návštěvníci se s nimi setkají v Tropickém pavilonu Z (kde pásovci včetně aktuálního mláděte obývají společnou expozici s tamaríny žlutorukými), tak v amazonském pavilonu z roku 2014, kde žijí i další zástupci savců jihoamerického deštěného pralesa – drápkaté opice, chvostani, mirikiny, kuandu, kynkažu nebo paky nížinné.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 


O Autorovi:

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.


Lucie Čechová

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.

Tipy z kalendáře akcí: