Festival polévky opět provoní nádvoří plzeňského pivovaru, bude myslet na ekologii
Festival polévky už pojedenácté provoní Plzeň, a to v neděli 12. května. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků budou vařit vyhlášené nejen plzeňské restaurace a bistra. Květnová edice festivalu, která je součástí Živé ulice, nabídne dvacítku druhů polévek. Ochutnávat můžete asijskou exotiku, středomořské speciality, rybí polévky i českou klasiku. Festival bude servírovat do ekologického nádobí a prodlouží se o hodinu.
Desítky druhů polévek v podání stálic i nováčků festivalu, tak bude vypadat jarní edice. „Návštěvníci festivalu budou opět moct ochutnávat přes dvacet druhů různých polévek tak, jak jsou zvyklí z předchozích ročníků. Všechny polévky pak označujeme, zda jsou vhodné i pro vegetariány nebo vegany,“ říká Matěj Halaš, jeden z organizátorů festivalu. K ochutnání budou polévky ze všech koutů světa – od asijských přes středomořské až po jihoamerické.
Festivalu se mimo restaurace a bistra, jako jsou Restaurace Šach Mat, Slunečnice Plzeň, Saloon Roudná či vítěz loňského ročníku USMX – No boundaries, No borders, zúčastní i neziskové organizace. Mezi ně patří například organizace Blízký soused, která přiblíží návštěvníkům romskou kuchyni, chybět nebude ani Francouzská aliance s francouzskou zelňačkou.
Festival polévky myslí i na ekologii. „Nakoupili jsme biologicky rozložitelné misky a lžíce, které nahradí původní plastové nádobí. Ekologický aspekt celé akce je pro nás velmi důležitý, festival navštíví tisíce lidí, odpad proto chceme redukovat na minimum, “ vysvětluje Jan Hájíček, produkční festivalu.
Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. To začne v 9.00 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat. „Pro velký zájem jsme se rozhodli festival prodloužit o hodinu a začít prodávat už od 11.00 hodin dopoledne. Standardní velikost porce je 330 ml, ale někteří prodejci budou mít také menší degustační porce, abyste mohli ochutnat co nejvíce druhů polévek. Vzít si některou z nich můžete i domů,“ dodává Matěj Halaš. Všechny polévky jsou navíc soutěžní, a tak můžete v neděli 12. května hlasovat o tu nejlepší.