Horké dny pokračují. Mojito nabídne osvěžení. Máta v něm obsažená má ale i léčivé účinky
Ať už hledáme chlazený nápoj na večerní párty nebo příjemné osvěžení během dne, mojito je ideální volbou. Tuto letní mátovou vzpruhu si totiž můžeme dopřát v alko i nealko variantě.
Máta osvěží tělo i dech. A je zdravá
Máta je všestrannou rostlinkou. Zkrášlí zahradu, provoní byt, je hojně využívaná v kuchyni. Hodí se do pokrmů i nápojů, kterým propůjčí svoji osobitou vůni a chuť.
Máta, coby silný antioxidant, dokáže skutečně „nakopnout“ náš organismus. Má také antimikrobiální účinky. Díky nim zbaví ústa škodlivých bakterií a dech příjemně provoní. Tím ale její pozitivní účinky nekončí.
Máta zklidní bolavý žaludek a pomůže při nadýmání. Při kousnutí hmyzem pokožku okamžitě zchladí. Její zklidňující účinky však pomohou i při vyrážce či podobných kožních problémech. Její aroma pak v neposlední řadě dokáže uklidnit i mysl.
Díky mentholu, přírodnímu dekongestantu, nás zbaví i nepříjemných pocitů nachlazení, v tomto ročním období především způsobených klimatizací nebo průvanem. Pomáhá rozpouštět hlen a tím zlepšuje jeho vykašlávání. Rovněž pomůže odstranit zduřené sliznice nosu.
Dokonce i alergici si mátu oblíbí. Kyselina rosmarinová, v ní obsažená, zmírní alergické projevy. Máta je nejen antioxidantem, má také protizánětlivé účinky. Její pravidelné užívání, například v podobě čajů, je tudíž přínosem pro každého.
Jak si připravit koktejl mojito? Snadno a rychle
Základ je jasný – máta a voda. A co dál? Na přípravu dále postačí jedna limetka, asi půlka citronu, trocha cukru a led.
Do vysoké sklenice začneme postupně přidávat jednotlivé suroviny. Začneme lístky máty, které rozdrtíme. Jejich množství záleží na chuti každého, obvykle postačí 6 – 8 listů. Rovněž množství cukru přidáme dle chuti, doporučuje se jedna kávová lžička. Vlijeme limetkovou a citronovou šťávu. Možné je do sklenice vhodit i přímo kousky limetky či citronu. Přidáme led, případně dozdobíme dalšími lístky máty. Vše zalijeme vodou. Ideální pro tento nápoj je jemně perlivá. Někdy je možné drink dochutit džusem, nejlépe limetkovým.
Pro alkoholickou verzi mojita je třeba přidat ještě rum. Doporučuje se 0,4 dcl rumu bílého. Ale i zde platí, že jeho množství může korespondovat s požadavky konzumenta.
Pozor na teplotu nápoje, příliš chladu může škodit
Jedná se o letní koktejl, který má ochladit. Přítomnost ledu je tak logická. Jakkoli ale ledové osvěžení připadá našim horkem zchváceným smyslům jako nápad dobrý, může se vymstít. Bolest v krku, „zmražená“ mysl, tělo se může dostat do šoku. To ale neznamená, že se o potěšení v podobě koktejlu musíme ochudit.
Stačí dodržet zásadu, že pít musíme pomalu a po malých doušcích. Tělo tak přivykne. Malé množství nápoje, který ideálně usrkáváme brčkem, nezatíží ani náš krk. Samozřejmě lze led i vynechat úplně, pokud by chlad nápoje působil nepříjemně.
A kde se mojito vlastně vzalo?
Jedná se o nápoj původem z Kuby. Recept údajně vymysleli otroci, kteří pracovali na plantážích cukrové třtiny. Jiná verze hovoří o tom, že mojito si poprvé namíchal jeden z pirátů, kteří se vypravili do Havany, hlavního města Kuby, uloupit aztécké zlato.
Vystudovala bakalářský obor Religionistika na FF ZČU v Plzni. Psaní je pro ni vyjádřením pocitů i poselstvím dalším lidem. Jak říká: „Je to lék pro duši i účinný prostředek pro hluboká sdělení věcí minulých i budoucích.“ Nejvíce ji zajímají témata 2. světové války, ale blízko má i k tématům víry a legend. Aktuálně se intenzivně věnuje focení opuštěných míst (Urban Exploration).