Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Ovládněte svou kuchyni a vařte jako profesionál!

Spíláte si, že jste nedali na maminku, která vám říkala, že byste se měli naučit vařit? Nic není ztraceno, možností, jak proniknout do tajů kuchařského umění je celá řada. Pojďte se s námi podívat na to, jak se naučit vařit, i když jste až do dnes tvrdili, že neumíte vařit.

Opravdu to není nic těžkého. Jediné co musíte udělat, je prostě začít. Pokud nechcete cestovat domů a přiznat, že měla maminka pravdu, můžete se zapsat do kurzu vaření, pořídit si dobrou kuchařku nebo se ponořit do hlubin internetu.

Kurzy vaření

V současné době je nabídka kurzů skutečně obrovská. Vybírat můžete z kurzů vaření i pečení pro začátečníky i pokročilé. Stačí si vybrat požadovanou náročnost a druh kuchyně, po kterém toužíte. Čekat vás bude příjemný večer, půlden, víkend nebo několik týdnů trvající kurz, probíhající pod vedením profesionálního kuchaře. Ten vám a vašim spolužákům vštípí nejen základy vaření konkrétní kuchyně, recepty z menu, které si na místě sami uvaříte a sníte, ale také vám rád předá cenné rady, tipy a vychytávky do kuchyně. 

Kuchařka pro začátečníky

Nejen začátečníci jistě ocení možnost z knihovny vytáhnout chytrou knihu, do které mohou v případě potřeby nakouknout. Než se vypravíte do knihkupectví, zkuste zapátrat v archivu vašich předků a recenzích na internetu. Jistě najdete tu správnou kuchařku přímo pro vás. Jestli jste úplní začátečníci, pak můžete vyzkoušet Kuchařku pro dceru, která vám pomůže proniknout do tajů naprostých kuchařských základů a zákonitostí.

Internet

V dnešní době se můžete naučit vařit i bez počáteční investice. Internet je totiž plný video návodů a tutoriálů připravených profi kuchaři nebo kulinářskými nadšenci. Videa vás většinou provedou přípravou pokrmu od přípravy surovin až po servírování. Osobní kurz však jistě oceníte více než internet, když se vrhnete na cukrařinu. Pečení dortů pro začátečníky je lepší absolvovat pod vedením zkušeného cukráře než se vydat cestou pokus – omyl bez odborného vedení.

Tipy na vaření od profesionálů

Začátky máte už za sebou a považujete se za zběhlé kuchaře? Určitě se vám budou hodit nejdůležitější kuchařské triky:

Jak krájet cibuli

Cibule je velmi zrádná, často při jejím krájení pláčou i profesionální kuchaři. Na vině jsou sirné těkavé látky, které dráždí sliznice. Existuje celá řada babských rad, které mají zaručeně pomoci, jsou jimi brýle nebo zapálená svíčka, ale nejsou stoprocentní. Profesionální kuchaři pracují se studenou cibulí. Buď ji dají před loupáním na pár minut do mrazáku, nebo ji v chladničce uchovávají trvale. Studená cibule totiž v očích štípe mnohem méně. Vyzkoušet můžete i loupání pod studenou tekoucí vodou.  Jen si musíte dát pozor, protože mokrá cibule je kluzká a může hrozit poranění při krájení.

A jak cibuli co nejefektivněji nakrájet bez slz? Pracujte rychle, vezměte si co největší pořádně ostrý nůž, naklopte ho lehce od prstů, abyste se neporanili a cibuli krájejte rychlým kolébavým pohybem.

Jak zajistit, aby bylo maso měkké?

Hodně začínajících kuchařů se bojí hovězího masa. Často z něj totiž vznikne tuhá žvýkačka. Finta pro křehký a šťavnatý výsledek je v pomalé přípravě. Ideální je pro vaření masa tzv. pomalý hrnec, ale vystačíte si i s kvalitním hrncem s dobře padnoucí pokličkou. Maso očistěte, přidejte suroviny, které do receptu patří, zalijte vývarem nebo vodou tak, aby vše bylo těsně potopené a dejte na pár hodin na plotnu nebo do trouby. Plátky masa jako je roštěná budou potřebovat 2–3 hodiny času, větší kousky o hodinu až dvě déle. Výhodou je, že tento způsob přípravy je téměř bezpracný. Maso prostě jen nandáte do nádoby, dáte vařit nebo péct a máte na pár hodin volno. Tento postup se dá samozřejmě aplikovat i na ostatní druhy masa, např. vepřové, jen doba potřebná k jeho přípravě nemusí být tak dlouhá.

Co s přesoleným jídlem?

Bez soli to nejde, ale když její moc, tak to také není dobře. Někdy se stane, že je jídlo pořád neslané, až je najednou přesolené. Když se vám taková nehoda stane, nevyhazujte své veledílo do koše. 

Přesolenou polévku spravíte bílkem. Do vývaru stačí rozklepnout 3–4 syrové bílky, nechat je varem srazit a vyndat. Natáhnou sůl do sebe a polévka bude skvělá.

Krémové polévky a omáčky můžete „odsolit“ smetanou, zakysanou smetnou nebo bílým jogurtem. Všechny tyto suroviny fungují jako pohlcovače soli.

Obecně také velmi dobře fungují brambory. Do přesolené omáčky nebo polévky dejte na cca 15 minut povařit celou oloupanou bramboru a pak ji vyndejte a vyhoďte. Tuto fintu znaly už naše babičky a profíci ji také s oblibou používají.


 

Sdílejte:

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:

Přidat na Seznam.cz