Ilustrační foto.

Vše, co potřebujete vědět o pěstování jahod a jahodníku

Jahody jsou malé rostliny z čeledi růžovitých, takže jsou blízce příbuzné mnoha druhům ovocných stromů a keřů. Z jahodníku vznikla také jahoda – šlechtitelé zkombinovali chilské a virginské jahody. Rostliny jsou si navzájem velmi podobné, mají podobu malé trvalky. Trojčetné listové čepele mají krátkou stopku a jsou síťované. Jahodník a jahoda tvoří plod, botanicky nenápadný plod, často nazývaný bobule. Jahody a jahodníky jsou obvykle jasně červené, sladké a aromatické. Na povrchu plodů jsou vidět drobná světlá semínka zvaná pekanové ořechy. Vnitřek plodu může být bílý, růžový nebo červený, záleží na odrůdě. Plody jahodníku jsou malé, menší než plody jahodníku.

Místo pěstování a požadavky

Jahodové keře a jahody lze pěstovat na malé ploše, a proto jsou tak oblíbené i na malých domácích zahrádkách. Mají nízké nároky a díky výběru odolných odrůd se nemusíte obávat chorob. Jahody a jahodníky jsou vysázeny poměrně hustě, takže z malého kousku pole můžete získat spoustu chutných plodů. Rostliny by měly být zasazeny do dobře připravené půdy. Sazenice jahod a jahodníku vyžadují úrodnou, teplou půdu s vysokým obsahem organické hmoty. Strukturu půdy a její pH je třeba zlepšit například přidáním kompostu nebo granulovaného hnoje. Rostliny vyžadují slunné a vzdušné stanoviště, v takových podmínkách tvoří velké, šťavnaté a sladké plody. Stín a příliš vlhká poloha mají na rostliny negativní vliv. Plody budou malé a nesladké a sazenice jahod a jahodníku budou vystaveny houbovým chorobám.

Výsadba jahod a lesních jahod

Při výběru rostlinných řízků věnujte pozornost jejich stavu. Listy by měly být sytě zelené, bez skvrn, skvrn a zbarvení. Rostlina by měla mít silný a dobře vyvinutý kořenový systém. Vyplatí se vybrat jahody a jahodníky v květináčích, abyste mohli vysazovat trvalky po celou sezónu.

Mulčování se dobře osvědčuje při amatérském pěstování jahod a jahodníku. Doporučují se piliny, netkaná textilie nebo silná černá plastová fólie. Mulč má mnoho důležitých funkcí, především omezuje plevel, ale také půda pod krytem rychle nevysychá a je teplejší a plody jsou čistší. Rostliny se vysazují v rozestupech přibližně 40 cm. Během intenzivního růstu vytvářejí jahody úponky, které se používají k množení, což je vynikající způsob, jak rozšířit úrodu. Na koncích úponků se objevují miniaturní rostliny a v místě kontaktu s půdou kořeny jahodníku.

Jahodové a jahodové keře není třeba prořezávat; po sezóně stačí plochu důkladně vyčistit od starých listů a zbytků plodů. Jedná se o osvědčenou metodu preventivní ochrany rostlin před škůdci a chorobami. V období intenzivního růstu by měla být rostlina hnojena vícesložkovými přírodními hnojivy. Mladé sazenice mohou být citlivé na mráz, před zimou můžete porost přikrýt, aby rostliny nezamrzly. Tyto trvalky s chutnými plody lze úspěšně pěstovat v květináčích a nádobách na balkonech. Nejenže plodí cenné ovoce, ale jsou také krásnou ozdobou. Pro pěstování na záhonech a v nádobách se vyplatí zvolit jahody a plazivé jahody. Jahody a jahodníky v květináčích o jsou skvělým způsobem, jak ozdobit letní stůl, existují velmi krásné odrůdy s krásnými červenými nebo růžovými květy.

Dělení jahod a odrůd jahodníku

Jedno z dělení odrůd jahodníku zohledňuje dobu plodnosti a její opakovatelnost. Ceněné jsou odrůdy, které kvetou opakovaně, takže můžete mít plody od jara až do podzimu. Je však třeba poznamenat, že tyto jahodové keře nedávají intenzivní výnosy. Velké a bohaté výnosy jsou doménou jednodruhových jahod. U raných odrůd se první šťavnaté plody objevují již na začátku května. Pozdější odrůdy plodí uprostřed léta. Okrasné druhy a odrůdy jahodníku jsou také známé tím, že vytvářejí dekorativní květy.

Na domácích zahrádkách se často pěstují staré odrůdy jahod a jahodníku. Velmi oblíbenou odrůdou je ‚Rugia‘. Rostlina je odolná vůči chorobám a bohatě plodí. Plody jsou malé, ale velmi sladké a aromatické. Plody této jahody se objevují od června do podzimu. Tradiční odrůdou jahod je „Dukat“, přičemž je třeba poznamenat, že se jedná o polskou odrůdu, která plodí velké a šťavnaté plody. Rostliny jsou odolné vůči mrazu. Další klasickou polskou odrůdou je „Polka“. Někteří ji považují za nejchutnější jahodu. Díky své vysoké odolnosti vůči chorobám je tato odrůda doporučována pro ekologické farmy. Starou odrůdou jahod je „Senga Sengana“, která roste bujně, ale je náchylná k chorobám. Plodí kuželovité, velké plody s růžovou dužninou. Žluté jahody jsou zajímavou novinkou; nejenže úžasně vypadají, ale jsou také chutné.

Z převislých jahod se pro pěstování v nádobách doporučuje odrůda ‚Temptation‘. Rostlina tvoří dlouhé stonky a na jejich koncích se objevují mírně protáhlé červené plody. Tato trvalka vypadá obzvlášť půvabně a je skvělou ozdobou balkonů a teras. Za pozornost stojí také jahody v květináčích. Zajímavé plody tvoří odrůda ‚Yellow Wonder‘ – jahody mají neobvyklou, nažloutlou barvu.

Zde lze získat kvalitní sazenice jahod a jahodníku, které jsou ideální pro amatérské nebo kontejnerové pěstování: https://moravske-sady.cz/cs_CZ/c/Lesni-jahody-a-jahody/55 . Rostliny jsou zdravé, mají dobře vyvinutý kořenový systém, který zaručuje bohaté výnosy. Stojí za to najít si kousek místa na zahradě, starat se o rostliny a užívat si šťavnaté plody ze zahradního pěstování.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz


Cookie Consent with Real Cookie Banner