Ilustrační foto.

Jaký problém může nastat po změně bydliště

Povinnosti při stěhování jsou v každé době jinak nastavené. Největším problémem po přesídlení může nastat při hledání nových ošetřujících lékařů.

Stěhování přináší v každé době nějaké povinnosti. Zatímco naši předkové v dobách dávnějších museli mít povolení vrchnosti, my se můžeme stěhovat dle libosti. Na druhou stranu, oni zase nemuseli řešiti nahlašování a odhlašování energií a ani hledání nového praktického lékaře či zubaře. Kovář nebo babka kořenářka byli většinou součástí každé obce. Za možnou výhodu bychom mohli v současné době také považovat možnosti financování nového domova. Naši dědové měli velice omezené možnosti, jak získat peníze na koupi nemovitosti. Dnes to vyřeší půjčka nebo hypotéka.

  • Každá doba má zkrátka svá pozitiva i negativa.

Informace o lhůtách pro hlášení změny trvalého pobytu najdete na netu

Každý občan České republiky jistě ví, že je třeba nahlásit změnu trvalého bydliště v novém působišti. Jestliže je to problém, pak se může v krajním případě vyřešit i tak, že se prostě přihlásíte přímo na konkrétní úřad. Ale to je opravdu jen krajní řešení. Poté, co si najdete nový byt či dům, pak bude prioritou uzavření smlouvy s dodavateli energií. Je třeba to vyřešit včas.

  • Právě dodavatelé energií mají zákonem povolenou lhůtu pro vyřízení vaší žádosti.
  • Většinou se jedná o tři měsíce.

Jiné je to při zařizování internetu. Základem je zjistit, jací poskytovatelé fungující na vaší nové adrese a jaké rychlosti a ceny nabízejí. To se zdá být snadné, ale do nedávna nebyla možnost toto zjistit na jednom místě. Díky projektu nevolame.cz to ale teď zjistíte snadno a rychle a stačí si jen vybrat.

O vašem přestěhování by rozhodně měla vědět také vaše zdravotní pojišťovna a pojišťovna, kde máte životní pojištění. Zdravotní pojišťovna má danou lhůtu, která činí 30 dnů ode dne, kdy změna nastala.

Jak je to s pojištěním koupené nemovitosti

Jestliže kupujete nemovitost, pak bude pravděpodobně pojištěna předchozím majitelem. V tomto případě máte v podstatě dvě možnosti.

  • Jestliže bude smlouva výhodná, pak se s bývalým majitelem dohodněte o převedení pojistky na vás.
  • Najdete-li výhodnější pojištění, tak se původní pojistka prostě zruší. Ale to není vaše starost, nýbrž zmíněného původního majitele.

Hledání nových lékařů může být oříšek

Na začátku jsme zmínili, že jednou ze starostí, které vás po přesídlení do nového domova čekají, je hledání lékařů. Není to tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

  • Praktický lékař sice ordinuje v každém městě, ale může se vám docela dobře stát, že vás nepřijme.
  • To samé se běžně stává u stomatologů nebo gynekologů.

S tímto problémem si bohužel musíte poradit sami. Zdravotní pojišťovna není kompetentní v tom, že by mohla lékaři přikázat, aby vás přijal. A ještě jedno úskalí na vás může čekat při změně lékařů. Věděli jste, že ošetřujícího lékaře můžete změnit maximálně jednou za tři měsíce? U zdravotní pojišťovny je tato lhůta ještě více zpřísněna. Zdravotní pojišťovnu můžete změnit pouze ke dvěma datům. A to k prvnímu lednu a prvnímu červenci. Přihlášku k nové zdravotní pojišťovně je nutné podat tři měsíce předem.

  • U praktického a odborných lékařů je postup velice jednoduchý.
  • Za svým dosavadním lékařem nemusíte vůbec chodit a žádat o vydání dokumentace.
  • Dokonce mu to nemusíte ani oznamovat.
  • O vše se postará váš nový lékař.

 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Tipy z kalendáře akcí: