Festival polévky se po dvouleté pauze vrací do Plzně
Na nádvoří Plzeňského Prazdroje se v neděli 14. září od 11 do 17 hodin vrátí po dvouleté pauze Festival polévky. Návštěvníci si budou moci vychutnat desítky druhů – od české kulajdy či zelňačky přes francouzskou bujabézu až po exotické speciality, jako je indonéské soto ayam nebo korejská tteok-bokki. V obřích čtyřicetilitrových kotlích budou přímo před publikem vařit známé plzeňské restaurace, bistra i amatérští kuchaři.
„Máme obrovskou radost, že se festival po dvou letech vrací. Zájem kuchařů a prodejců je i po pauze opravdu veliký, mnozí se nám hlásili ještě před otevřením přihlášek. Festival si za dobu své existence vybudoval pevné místo na plzeňské gastronomické mapě a věříme, že i letos návštěvníky potěší pestrost a kvalita,“ říká jeden z organizátorů Matěj Halaš.
Na akci se představí jak stálice, mezi nimi například Restaurace U Koně, Řeznictví U Bejka, Fantova Rybárna nebo Klub malých pivovarů, tak i noví účastníci. Poprvé se do vaření zapojí třeba AnderFood či ASIAN Food. Vedle polévek se návštěvníci mohou těšit i na další speciality – ústřice, smažené kalamáry či corndogy. Sladký sortiment doplní bavorské vdolečky, vafle nebo zmrzlina z Kaznějova. O pivo se postará přímo Plzeňský Prazdroj.

Festival nezapomíná ani na ekologii. Polévky se budou podávat do misek z cukrové třtiny a k dispozici budou bioplastové lžíce. „Ekologický aspekt celé akce je pro nás velmi důležitý. Chceme, aby si lidé odnesli nejen gastronomický zážitek, ale i dobrý pocit,“ doplňuje Matěj Halaš.
Vaření v kotlících začne už v 9 hodin, samotná degustace polévek odstartuje o dvě hodiny později. Porce mají standardní velikost 300 ml a všechny polévky se zároveň zapojí do soutěže. Návštěvníci tak budou moci během dne hlasovat o tu nejlepší.
Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.