Mezinárodní kuchařská soutěž středních škol proběhne na farmářských trzích v Plzni
Tříčlenné týmy studentů středních gastronomických škol z Plzeňského kraje, Viechtachu a rakouského Amstettenu budou 14. září 2019 vařit před zraky přísných porotců i veřejnosti. Plzeňský kraj vás zve na kuchařskou soutěž „Vaříme to slow…II“. Soutěž proběhne přímo na náměstí Republiky v rámci plzeňských farmářských trhů od 9 do 14 hodin.
Vaříme to slow food
Plzeňské farmářské trhy budou domovem této ojedinělé soutěže. Studenti budou vařit z produktů z Plzeňského kraje. V otevřených kuchyních je budou moci pozorovat návštěvníci. Studenti budou muset za 110 minut připravit 4 porce tříchodového menu. Do menu musí zapracovat – kozí sýr z farmy Dřevec, vepřovou krkovici nebo bůček z farmy Čečkovice, tvaroh z minimlékárny Joma a mrkev z farmy Mlýn Podhora. Zároveň musí použít jednu ze základních omáček.
„Vaření je především o zvládnutí kuchařských technik a skvělých surovinách. V našem kraji máme šikovné sedláky, pekaře, řezníky, kteří mají co nabídnout nejen spotřebitelům, ale i hospodským. Studenty gastronomických oborů z našich škol se snažíme neustále drilovat v základních kuchařských technikách. Soutěž propojuje jak používání kvalitních surovin, tak ověření si základních kuchařských technik“, říká Ivo Grüner, náměstek hejtmana pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatiku.
Soutěžit bude sedm škol. Z Plzeňského kraje se zúčastní – Hotelová škola Plzeň, Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy, Střední škola Horažďovice, Střední odborné učiliště Domažlice, SOŠ a SOU Horšovský Týn. Za Německo bude bojovat tým z Hotelberufsschule Viechtach. Rakousko bude reprezentovat škola HLW Amstetten.
„Právě přeshraniční prvek je na celé soutěži pověstná třešnička na dortu. Plzeňský kraj dlouhodobě spolupracuje s německými i rakouskými kolegy v oblasti gastronomie i regionálního rozvoje. Chystáme v těchto oblastech celou řadu projektů“, dodává Grüner.
Porota ostrá jako chilli…
Pětičlenná porota bude složená ze špičkových šéfkuchařů. Přijedou dokonce i současní nebo bývalý členové Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, kteří v poslední době sklízí na mezinárodní scéně skvělé úspěchy.
„Kuchařská soutěž vás vždy profesně pozvedne. Na soutěž je potřeba dlouhé hodiny trénovat, promýšlet každý krok, pracovat pod tlakem i pod drobnohledem poroty i diváků… to všechno vás ohromně posílí. Už jen sebrat odvahu porovnat své dovednosti s ostatními kolegy je obdivuhodné. Soutěžící budeme hodnotit přísně, ale spravedlivě. Zaměříme se na kuchařské techniky, zacházení se surovinami, hygienu v kuchyni apod. Nejdůležitější je však vyvážená chuť pokrmů“, říká Jan Horký, kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.
Plzeňské farmářské trhy a další zábava
Návštěvníci soutěže si budou moci nakoupit nejlepší jídlo z farem, malých pekáren, uzenářství, zahradnictví na Plzeňských farmářských trzích. Nejlepší výčepní budou učit návštěvníky čepovat nejlepší světové pivo Pilsner Urquell. Vstup na akci je samozřejmě zdarma.