U Košináře byl zahájen prodej ryb. Město lidem doporučuje nenosit si je živé domů
Plzeň zahájila prodej ryb na štědrovečerní stůl u rybníka Košináře, kde na sádkách nabízí téměř 10 tun ryb vylovených z Drahotínského rybníka na konci listopadu. To představuje zhruba dvojnásobek množství prodaného v loňském roce. Předvánoční prodej potrvá do 23. prosince, nebo do vyprodání zásob. Otevírací doba je do 22. prosince vždy od 10 do 17 hodin a 23. prosince od 9 do 12 hodin. Město zároveň apeluje na zákazníky, aby si ryby nechali odborně usmrtit přímo na místě.
„V prodeji jsou nejen kapři, ale také amuři a líni, v menším množství pak štiky a sumci. Kapr a amur budou stát včetně DPH 120 korun za kilogram, lín 150, štika a sumec 280, za kuchání ryby bude účtováno 80 korun za kus. Na sádkách jsme letos vyvěsili i doporučení, jak s rybou zacházet a chtěli bychom požádat Plzeňany, aby zvážili, zda odnášením živé ryby domů dělají správnou věc,“ uvedl Aleš Tolar, náměstek primátora, jenž má na starost Správu veřejného statku města Plzně, která prodej zajišťuje.
„Otevřel jsem toto téma v rámci vedení města. Tedy, abychom se připojili k výzvě netrápit kapry při přenosu domů a dále několik dnů doma ve vaně v chlorované vodě. Tradice si můžeme užít i bez utrpení kaprů,“ řekl radní města Plzně Daniel Kůs. Přenášení ryb v igelitce bez vody zhoršuje funkce žaber a ryby se dusí. Stejně tak, pokud jsou ryby dány do vany, jsou vystaveny teplotnímu šoku a nedostatku kyslíku, chlor obsažený ve vodě rybám poškozuje kůži i nervovou soustavu. „Při vypouštění zpět do volné případy pak pravděpodobně nepřežijí,“ doplnil Daniel Kůs.
Letáčky s výzvou visí v místě prodeje.
V době prodeje ryb je umožněn vjezd aut do areálu městských sádek u rybníka Košináře, značka zákazu vjezdu je překryta.
Místo, o kterém píšeme:
Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.