Štěnovickým žákům slouží nová školní jídelna

Základní škola ve Štěnovicích zrekonstruovala po 36 letech školní jídelnu s kuchyní, kterou využívá na 400 žáků základní školy, tři desítky dětí z mateřské školy a zájemci z řad veřejnosti. Díky rekonstrukci došlo k navýšení kapacity jídelny ze 400 obědů na 500 obědů denně. Náklady na celkovou rekonstrukci školní jídelny a kuchyně, jež byla rozdělena do dvou částí, činí více než 18 milionů korun, z toho dotace Ministerstva financí České republiky byla 10,3 milionu korun.


„V naší obci díky mladým rodinám roste počet obyvatel. Od roku 2010 přibylo v obci 300 obyvatel a v prosinci 2016 jsme poprvé překročili hranici počtu obyvatel 2000. Předpokládáme, že počet občanů bude i nadále růst díky novým obytným zónám K Hájovně a Pod Malincem. Škola je spádovou i pro okolní obce, kde počty obyvatel též rostou. Naše škola po 36 letech užívání školní jídelny již nutně potřebovala kompletní modernizaci jak z důvodu kvality, tak nedostatečné kapacity. Stavební úpravy školní jídelny probíhaly ve stávajícím stravovacím bloku areálu základní školy, a proto jsme mohli provádět rekonstrukci pouze o letních prázdninách a stavební akce musela být rozdělena do dvou let,“ uvedl starosta obce Petr Slavík.

jídelna před a po

O letních prázdninách 2018 se realizovala první etapa. Opravilo se zázemí školní kuchyně v přízemí stravovacího bloku, který je dvoupodlažní. Došlo k opravě strojovny vzduchotechniky, novému výdeji jídel mimoškolním strávníkům, pořídily se nové chladicí boxy, přípravna zeleniny, vybudovala se nová učebna proti vstupu do školy a hygienické zázemí pro školníka včetně nového skladu učebních pomůcek.

Druhá etapa se realizovala o letních prázdninách v roce 2019. Zahrnovala kompletní rekonstrukci školní kuchyně a jídelny. Na konci června obec pomohla dodavateli s kompletní demontáží veškerého starého vybavení včetně všech instalací. Následně byly provedeny nové příčky, instalace – vodovod, kanalizace, elektro, rozvody vzduchotechniky a poté povrchové úpravy stěn, stropů a podlah. Došlo k vybavení školní jídelny novými stoly a židlemi.

„Po projektantech jsme chtěli, aby navrhli moderní a pěkné prostředí pro naše žáky, ale současně jsme jako dobří hospodáři chtěli využít i zánovního vybavení kuchyně. Využili se tedy dva konvektomaty, velkou pánev, myčku černého nádobí a výdajové ohřívací pulty. Projektová kancelář BRM se musela vypořádat s mnoha úskalími prostoru zejména s velkým potrubím vzduchotechniky pod stropem, kdy bylo nutné se napojit na trasy rozvodů a mezitím se vykličkovat s ostatními instalacemi. Potěšilo nás, že projektanti věnovali velkou pozornost i řešení interiérů nejen školní jídelny, ale také kuchyně včetně hygienického zázemí personálu,“ vysvětlil místostarosta obce Jan Polívka.

„Velmi nás také překvapilo, jak si projektanti poradili s hlukem v jídelně. Díky instalaci přírodního akustického marmolea na podlahu a zejména použitím akustických děrovaných podhledů došlo k výraznému útlumu, čehož si všimli všichni návštěvníci jídelny. Novou školní jídelnu vyzkoušeli žáci hned první školní den, pro rodiče a ostatní občany obce jsme připravili Den otevřených dveří 3. září,“ doplnil ředitel Základní školy Štěnovice Michal Zoubek.

Současně s letošními stavebními úpravami vedení školy zajistilo instalaci nových šatních skříní místo starých drátěných boxů a též zajistilo instalaci venkovního stínění dvou tříd v nástavbách orientovaných na jižní stranu, které se značně přehřívaly.

šatny před a po

„Přestože je škola zateplena a má nová okna, i při stavebních úpravách byla věnována pozornost dalším úsporám, takže osvětlení je v LED provedení a dvě nové vzduchotechnické jednotky jsou s více než 70% rekuperací tepla,“ doplnil starosta obce Petr Slavík.

Součástí poskytnuté dotace byly finance na vestavbu nové učebny v pavilónu s učebnami, kde se nacházela volná plocha rozšířené chodby. Rozšíření učeben bylo nutné z důvodu narůstajícího počtu žáků, kdy Základní školu Štěnovice navštěvuje v roce 2018/2019 480 žáků. Ta se vybudovala během první části rekonstrukce v roce 2018. „Rozdělením nevyužitého prostoru velké chodby oddělením pomocí prosklené stěny vznikla vestavba učebny o ploše 78 m2. Učebna má kapacitu 25 žáků. Oddělení od chodby prosklenou stěnou bylo řešeno na přání vedení školy netradičním způsobem – prosklenou stěnou z bezpečnostního skla. Vestavba učebny je řešena bezbariérově,“ doplnil za projekční kancelář Miroslav Jaroš.

Základní škola již v roce 2014 vyměnila okna a dveře a zateplila obvodový plášť.