Ilustrační foto.

Stroje na výrobu zmrzliny, výrobníky a drtiče ledových kostek v profesionální gastronomii

Stroje na výrobu zmrzliny a šlehačky i stroje na výrobu a drcení ledu jsou zařízení, která se používají ve zmrzlinárnách, cukrárnách, kavárnách a barech. Výrobu zmrzliny, v závislosti na jejím typu, provádějí k tomu určené přístroje. Pro výrobu a porcování ledu používaného v profesionální gastronomii existují rovněž ​​speciální stroje, tedy výrobníky a drtiče ledových kostek. Než se rozhodneme pro koupi některého ze strojů, pojďme se s nimi trochu blíže seznámit.

Stroje na výrobu zmrzliny

Jaký zmrzlinový stroj si vybrat do nově otevřené zmrzlinárny nebo cukrárny? Záleží na tom, jaké speciality chceme vyrábět. Pokud se rozhodneme pro řemeslnou zmrzlinu a sorbety na bázi ovoce nebo přírodních šťáv, bude nejlepším přístrojem jistě freezer. V takové situaci se také vyplatí mít k dispozici pasterizátor, tedy stroj zodpovědný za pasterizaci, přechovávání a dozrávání základu (báze) pro další výrobu zmrzliny. Zmrzlinárny, které nabízejí omezený počet příchutí a ty jsou produkovány v nevelkém měřítku, často používají dvouválcové stroje, které kombinují funkce frezeru a pasterizátoru. Pro výrobu tradiční italské zmrzliny je nejlepší zvolit zmrzlinový stroj typu soft, který lze použít i na výrobu mražených jogurtů. Mimochodem stojí za zvážení investice do emulgátoru, který Vám pomáhá ušetřit spoustu drahocenného času při přípravě konkrétní chuťové směsi.

Stroje na výrobu šlehačky

Stroje na šlehačku zajišťují rychlou výrobu velkého množství smetany a jsou tak výbornou alternativou k sifonům. Moderní technologie zaručují vysoký stupeň provzdušnění vyráběného produktu a jeho neměnnou a stabilní strukturu. Díky použití vzduchu, nikoli oxidu dusného, má smetana z automatu neutrální chuť a perfektní konzistenci. Pokud nám tedy není lhostejná kvalita tohoto produktu na nabízených zákuscích, výběr stroje místo sifonu se stává samozřejmostí.

Výrobníky ledu a drtiče ledu

V každém profesionálně organizovaném barovém prostoru by neměl chybět výrobník ledových kostek a drtič ledu, tedy zařízení sloužící k jeho výrobě a drcení. Led se bez ohledu na roční období přidává do všech druhů drinků, koktejlů a nápojů. Používá se také k chlazení šampaňského nebo vína podávaného na stole ve speciálním kbelíku.

Profesionální výrobníky ledových kostek se vyrábí ve dvou verzích – s tácem a bez tácu. Výrobníky ledových kostek s táckem jsou pohodlnější a rychlejší, protože není potřeba překládat vyrobené ledové kostky do jiné nádoby. Výrobník kostek ledu vyrábí led metodou rozprašování, díky které jsou odstraněny veškeré nečistoty a vzduchové bubliny. V případě přenosného výrobníku ledu s menšími rozměry, se led vyrábí zalévací metodou, kostky ledu tak většinou nejsou dokonale průhledné. Výhodou je, že malé výrobníky ledu nevyžadují trvalé připojení k vodě a odpadu. Různorodé velikosti a kapacity výrobníků ledových kostek umožňují vybrat si zařízení optimálně přizpůsobené potřebám provozovny.

Led lze drtit různými způsoby, včetně ručního, ale pokud nechcete ztrácet drahocenný čas, jedním z prvků vybavení barového prostoru by měl být drtič ledu. Toto zařízení slouží nejen k drcení hotových kostek, ale také k výrobě sorbetů nebo chlazení určitých produktů. Na výběr jsou dva typy drtičů – ruční a elektrické. Ruční drtiče ledu se charakterizují cenovou dostupností a jsou velmi ekonomické, protože nespotřebovávají žádnou elektřinu. Elektrické drtiče ledu jsou mnohem účinnější než ruční modely. Jsou zvláště užitečné v místech s vysokou poptávkou po drceném ledu, tedy ve větších restauracích a barech, klubech a obchodech s potravinami.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz


Cookie Consent with Real Cookie Banner