Vizualizace transfuzního centra. Zdroj: FN Plzeň

Transfuzní oddělení čeká rekonstrukce

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň projde v letošním roce velkými změnami. Budova, která se nachází mimo borský areál v ulici 17. listopadu, projde velkou rekonstrukcí prostor, dostala nový rezervační systém a připravuje se i revoluce ve stravování. První výraznou obnovou prošlo ještě na konci loňského roku sociální zařízení, zásadní přestavby prostor pro dárce krve budovu teprve čekají.

„Transfuzní oddělení dostane nové podlahové krytiny a stropní podhledy, přibydou automatické i mechanické posuvné dveře, roletové mříže nebo venkovní dálkově ovládané žaluzie. V létě přijde na řadu oprava venkovní fasády a na podzim plánujeme výměnu zastřešení manipulačního prostoru služebního vchodu a rozšíření rampy,“ vyjmenoval technicko-provozní náměstek Bc. Milan Topinka, MBA. „Revitalizace budeme provádět, pokud možno, za chodu. Pro zachování dostatečných krevních zásob není možné oddělení uzavřít více než na dva dny. Věřím tedy, že realizace oprav proběhnou tak, aby zdejší chod narušily co nejméně,“ dodal Bc. Milan Topinka, MBA.

Kromě rekonstrukcí prostor dojde také k úpravě elektroinstalace, zavedení Wi-Fi pokrytí v prostorách šaten, čekárny i odběrových sálů, k rozšíření datové sítě v laboratořích a výměně poplachového zabezpečovacího a tísňového systému. Kompletní předpokládané náklady jsou 20,5 milionů korun. K většině prací by mělo dojít v prvním pololetí letošního roku, oprava fasády, zastřešení a rampy pak nejpozději do konce roku 2022.

Na bezpečnost dohlíží ve fakultní nemocnici přes 400 kamer

Díky novému rezervačnímu systému si všichni dárci mohou vybrat konkrétní termín odběru. Novinka má do budoucna výrazně urychlovat odbavování dárců. Prozatím je ale stále možné dostavit se i bez předchozí rezervace.

Druhou novinkou je zavedení větších svačin a možnost výběru ze sedmi různých skladeb jídel, která nově dodává centrální kuchyně z borské části nemocnice. „Dárce si může vybrat, zda má chuť na řízek, párky nebo chlebíčky, na četné žádosti jsme zařadili také veganskou verzi. Každá svačina je doplněna ovocem, kávou a sladkostí. Díky příznivým cenám u našich dodavatelů můžeme nabídnout více než externí dodavatel a z reakcí návštěvníků je patrné, že to byla dlouho očekávaná a velice žádaná změna,“ uvedl vedoucí stravovacího provozu JUDr. Jan Svoboda.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 


O Autorovi:

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.


Lucie Čechová

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.

Tipy z kalendáře akcí: