Trdelník je hit současných tržišť. Můžete si ho udělat snadno i doma

Dutou sladkost, kterou dnes můžete ochutnat téměř na všech trzích, byste na staročeském jarmarku hledali těžko. Trdelník sice pochází z dob dávno minulých, ale jeho rodištěm je rumunská Transylvánie. Pokud někde narazíte na staročeský trdelník, věřte, že jde pouze o dobře promyšlený marketingový tah.


Úspěch trdelníku tkví v jeho jednoduchosti. K přípravě kynutého těsta, které se motá na válec, stačí mouka, kvasnice, tuk a něco sladkého na obalení. Poprvé ho prý upekli Maďaři, když dobili Transylvánii a recept si vzali s sebou do své země. Trdelník byl původně svátečním pečivem. Pekl se při významných událostech jakými byly svatby, narození potomků či křesťanské oslavy. Jeho přítomnost na trzích je spíše novodobým trendem než tradicí. O jeho rozšíření do zbytku Evropy se v 18. století pravděpodobně postaral maďarský básník a generál v jedné osobě József Gvadányi.

Trdelníky v Evropě

Našim končinám je nejbližší trdelník ze slovenské Skalice, což je město nedaleko hranic s Českou republikou. Skalický trdelník získal registrovanou známku Evropské Unie. Jedná se o chráněné zeměpisné označení a právě trdelníky nabízené na současných tuzemských trzích, jsou skalické verzi nejbližší.

V Evropě je trdelník populární i v mnoha jiných zemích. Zejména v německy mluvících oblastech je k dostání u mnoha stánků a na tržištích. V Rakousku je populární jako “Prügelkrapfen” a v Německu se prodává jako “Baumstriezel” nebo “Baumkuch” (stejně jako v Lucembursku). Jeho obdoby lze nalézt i v pobaltí nebo ve Skandinávii. Švédský trdelník “Spettekaka” je držitelem stejné ochranné známky jako Skalický trdelník.

Trdelník a jeho novodobý boom

Trdelníky se na českých trzích začaly objevovat zhruba před 20 lety. Tento sladký kousek pečiva připomínající prázdnou kremroli, dosahoval největší popularity okolo roku 2010. Poté došlo k mírnému úpadku, a proto prodejci začali nabízet více verzí, které se liší zejména ve druhu sladkého obalu. Můžete tak narazit na trdelníky obalené v oříšcích, což je původní receptura, ale také na trdelníky ochucené kakaem, kokosem, medem nebo skořicí. Nejnovějším trendem jsou trdelníky plněné zmrzlinou, šlehačkou, různými sladkými krémy nebo ovocem. Tyto neobvyklé pochutiny si znovu získávají mlsné zákazníky a jak se zdá, různé verze trdelníků budeme (nejen) na jarmarcích potkávat ještě hodně dlouho.

trdelník se zmrzlinou
Moderní verze trdelníku se zmrzlinou
Jednoduchý recept na trdelník

Trdelník si můžete upéct i doma. Stačí vám tyto suroviny: 0,5 kg polohrubé mouky, 2-3 vejce, 100 g másla, 3 lžíce cukru moučka,0,25 l mléka, droždí, skořicový cukr nebo jiná sladkost


Z vlažného mléka, droždí a cukru vzejde kvásek, ze kterého vypracujeme těsto. Těsto necháme asi půl hodiny vykynout a poté z něj vyválíme tenkou placku, ze které vyřežeme proužky. Ty namotáme na kremrolové trubičky (nebo sklenice na zavařování). Namotané těsto pomažeme vejcem a obalíme ve skořicovém cukru nebo jiné sladké směsi dle chuti. Trdelník poté pečeme krátce, 8 – 10 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Upečený trdelník je hotový, když jde snadno sundat z trubiček nebo sklenic.

Vlastní trdelníky samozřejmě můžete doladit dle moderních trendů a plnit je nejrůznějšími sladkými krémy nebo zmrzlinou. V takovém případě doporučujeme těsto zapékat ve tvaru podobném kornoutu na zmrzlinu.