Malba: Carl Frederik von Breda, Volné dílo

Jak nadějný vědec Emanuel Swedenborg začal rozmlouvat s duchy

Emanuel Swedenborg se narodil v roce 1688 a během svého života se stal velmi uznávaným mužem. Jelikož pocházel ze zámožné švédské rodiny, cesta ke vzdělání a vysokému postavení se mu otevřela již v útlém dětství. Nadaný mladík vystudoval filozofii, exaktní vědy a osvojil si několik jazyků. Naplňoval přesně to, co se od takto společensky postaveného člověka očekávalo. Přesto během podzimu Swedenborgova života došlo k zásadní přeměně v jeho myšlení. Získal sice tisíce následovníků, ale střízlivý rozum velí pochybovat o jeho duševním zdraví.

Mimořádně nadaný člověk

Když bylo talentovanému Emanulelovi 28 let, švédský král Karel XII. jej jmenoval mimořádným poradcem Královského kolegia dolů. V té době měl Swedenborg dostatek zkušeností, aby mohl tuto funkci vykonávat. Ovládal matematiku, fyziku, zajímal se o metalurgii, mineralogii, geologii a činnosti spojené s těžbou. V této době také začal společně se svým švagrem vydávat odborný časopis Severský vynálezce. Šlo o vůbec první švédské periodikum zabývající se přírodními vědami.

Swedenborg byl skutečně mimořádně talentovaný. Podílel se na mnoha velkých technologických projektech své doby, připravoval projekty pro plavební kanály a dokonce navrhl ponorku a létající stroj. Jenže s přibývajícím věkem se začínala jeho mysl stále více ubírat k humanitním vědám. Na tom by v dané době nebylo nic neobvyklého. Zpracoval koncepci vzniku světa i teorii boha jako síly prostupující veškerou hmotou. Jeho největším odborným dílem se stala třídílná Ekonomie živočišné říše. Po vydání posledního svazku v roce 1745 přišla velmi radikální proměna.

Rozmluvy s anděly a duchy mrtvých

Najednou tu nebyl vědec. Swedenborg přestal spekulovat a teorizovat. Jeho spis Nebeské tajemství vydaný roku 1749 je čistým výkladem, který čtenáři nedává možnosti polemizovat, nýbrž jej staví před hotovou věc. Autor v knize tvrdí, jak mu bylo dopřáno žít několik let ve styku s duchy a anděly i o tom, že mohl nahlédnout pod pokličku posmrtného života, do nebe i do pekla.

V tu chvíli skončila éra nadaného vědce a byl tu kontroverzní teolog. Mnoho jeho kolegů jej považovalo za blázna. Emanuel se uměl uvést do zvláštního transu, během kterého údajně dokázal vidět věci velmi vzdálené a zároveň mohl komunikovat s duchy zemřelých.

V roce 1759 došlo k požáru ve Stockholmu. Emanuel, ačkoliv byl v tu dobu ve 400 kilometrů vzdáleném Göteborgu, dokázal katastrofu přesně popsat tak, jak se skutečně odehrála. Zpráva o požáru dorazila až o dva dny později a popisovala přesně to, co mystik „viděl“.

Další zvláštní věc, která je historicky zaznamenaná, se odehrála v roce 1761 na královském dvoře u královny Lovisy Ulriky. Ta si chtěla popovídat se svým zemřelým bratrem a právě Swedenborg jí to měl umožnit. Ačkoliv nevíme, co se přesně stalo, královna byla po soukromém rozhovoru velmi rozrušena a prozradila, že jí Swedenborg vyprávěl o tom, co mohl vědět pouze její zesnulý bratr. Podobným způsobem prý také pomohl jedné ženě, která hledala důležitý doklad o platbě za klenoty. Swedenborg jej nalezl po rozhovoru s jejím zesnulým manželem, který jej ještě před smrtí ukryl do tajné zásuvky v psacím stole.

Církev Nového Jeruzaléma

Emanuel Swedenborg zemřel v roce 1772. Až do své smrti tvrdil, že jeho styky s bohem jsou skutečné a přesné datum skonu si údajně sám předpověděl. Již v prvních letech po Swedenborgově smrti se začala formovat skupina stoupenců jeho učení, kteří dali základy organizaci Církev Nového Jeruzaléma, známé také jako swedenborgiáni. Ti mimo jiné věří, že druhý příchod Ježíše Krista již nastal, a to v roce 1757.

Organizace má dnes asi 32 000 členů, z toho nejvíce v USA. V Česku je organizace neaktivní a hlásí se k ní pouze několik jedinců.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 


O Autorovi:

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.


Petr Kutka

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.

Tipy z kalendáře akcí: