Zdroj obrázku: Mariia Boiko / Shutterstock.com

Při výběru nového koberce berte v potaz nejen design, ale také jeho údržbu

I když by se mohlo zdát, že kobercům dávno odzvonilo a v posledních letech je nahradily modernější typy podlahové krytiny, rozhodně není pravdou, že bychom na koberce v domácnosti úplně zanevřeli. Je sice fakt, že se mnoho lidí raději nežli na koberec obrátí na jiný typ podlahy – například na stále populárnější „plovoučky” nebo odolné vinylové podlahy, najdou se mezi námi ale i tací, kteří na klasiku v podobě koberce nedají dopustit.

Na co myslet, když vybíráte nový koberec?

Rozhodli jste se, že si domů pořídíte nový koberec? Pak se na chvíli zastavte a nepouštějte se do unáhleného výběru. Při výběru koberce je potřeba myslet na vícero věcí, nežli jen na pěknou barvu nebo zajímavý vzor.

Jednou z věcí, které byste v případě, kdy se poohlížíte po novém koberci, měli brát v potaz, je místnost, kam ho pořizujete. Jsou totiž pokoje, kam se hodí více a kam naopak méně. Koberec je vhodný do ložnice i dětského pokojíčku, pokud jde o obývák, tam už je to na pováženou. Proč? Obývací pokoj je vytíženou místností, kde mohou na koberci velmi rychle vznikat „vychozené“ cestičky. Další místností, kde je koberec tabu, je kuchyně. Kdo by chtěl sbírat drobečky nebo řešit, že se na koberec nechtěně něco vylilo a zůstala na něm skvrna?

Musí se vám líbit

Výběr koberce se podřizuje nejen místnosti, údržbě něco finančnímu rozpočtu. Zároveň je ale důležité, aby se vám líbil. Domů si přece nechcete koupit nic, co by nepodtrhlo váš styl a vkus. Obrazy do ložnice, sedačku do obýváku, nábytek do pokoje dětiček ani botník do předsíně byste také nepořídili, pokud by se vám dané věci nelíbily.

Ať koberec ladí

Koberec, především ten celoplošný, by měl ladit s ostatním vybavením u vás doma. S ohledem na to, kam ho pořizujete, se jej snažte sladit s ostatními prvky v pokoji. V ložnici to může být postel, v obýváku ho můžete vybírat podle stylu sedací soupravy, v pokojíčku pak podle nábytku.

Pozor na údržbu

Koberec je sice taková klasika, ale patří mezi typy podlahové krytiny, se kterými je přeci jen o něco více práce. Koberec je potřeba pravidelně vysávat, zbavovat jej nejen prachu, ale také hrubších nečistot. A tady vyskakuje vykřičník – při výběru nového koberce berte v potaz i to, jak se o něho budete muset starat. Není koberec jako koberec, některé si vyžadují speciální kartáče.

Při nákupu koberce můžete ušetřit

Jestliže si chcete koupit nový koberec, možná vás můře odradit jeho cena. I koberce se ale dají pořídit ve slevě, chce to jen pořádně se dávat a sledovat slevové nabídky. O těch vás prodejci informují nejen prostřednictvím reklam v televizi, ale také formou plakátů nebo letáků. Do schránky nám chodí nejen Billa leták a letáky ze supermarketů s potravinami, ale také z obchodů s nábytkem nebo podlahovými krytinami.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Tipy z kalendáře akcí: