Plzenecký Bohemia Sekt modernizoval stáčecí linku za více než 80 milionů korun
Společnost BOHEMIA SEKT, největší výrobce sektů v Česku, pokračuje v rozsáhlé modernizaci své stáčecí linky ve Starém Plzenci. Investice, která přesahuje 80 milionů korun, zahrnuje především instalaci nového plniče lahví a je největší od vstupu Česka do Evropské unie.
Hlavní část modernizace byla dokončena letos a zahrnovala instalaci velkokapacitního plniče, který výrazně zvyšuje efektivitu, šetrnost a bezpečnost plnícího procesu. „Nová linka zvládá plnit až 12 tisíc lahví za hodinu, stejně jako dvě předchozí zařízení dohromady, ale s vyšší spolehlivostí a šetrností k surovinám a produktu. Navíc umožňuje plnit lahve různých velikostí – od klasických 0,75 litru až po menší 0,2 a 0,375 litru, stejně jako větší 1,5 litru,“ uvádí editel společnosti Ondřej Beránek.
Všechny produkty vyráběné ve Starém Plzenci budou plněny na nové lince, která navíc umožňuje i produkci nealkoholických variant šumivých vín. Těch BOHEMIA SEKT vyrobí každoročně přes jeden milion lahví.
„Kategorie nealkoholických šumivých vín roste v celé Evropě včetně Česka, a i do budoucna v ní spatřujeme velký potenciál. Naši nabídku proto rozšiřujeme o nové chuťové varianty včetně letošní novinky Bohemia Sekt ICE 0 %, která stejně jako ostatní “zero” produkty vzniká zde ve Starém Plzenci,” říká marketingový ředitel Martin Fousek.
Celý proces plnění lahví probíhá za obsluhy jednoho až dvou operátorů. „Modernizace zahrnovala kromě nového plniče také instalaci nových dopravníkových pásů a zařízení na různé druhy uzávěrů a vynášecí dopravník, který nese lahve do prvního patra. Linka je vybavena také speciálním zařízením na přesnou detekci hladiny plnění, který skenuje obsah lahví, čímž se ještě více zvyšuje kvalita výsledného šumivého vína,“ vysvětluje technický ředite Ondřej Pecha.
Instalace plniče o hmotnosti 11 tun a rozměrech 4,2 x 4,35 metru si vyžádala rozsáhlé stavební úpravy, včetně dočasného odstranění některých oken a části stěny výrobní haly. Modernizovaná linka zároveň spotřebovává méně energie a vody, a je tak šetrnější k životnímu prostředí.
V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. V současnosti vede několik online magazínů.