Festival polévky. Foto: ArtProm

Jubilejní 15. ročník Festivalu polévky provoní Plzeň

Festival polévky se po roce vrací na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků budou vařit vyhlášené nejen plzeňské restaurace, bistra, ale i neprofesionální kuchaři. Návštěvníci mohou ochutnat asijskou exotiku, středomořské speciality, rybí polévky i českou klasiku. Festival se koná 14. května od 11 do 17 hodin v areálu Plzeňského Prazdroje.

Desítky druhů polévek v podání stálic i nováčků festivalu, tak bude vypadat jarní edice. „Nechce se nám ani věřit, že Festival polévky se koná v Plzni už popatnácté! Pořád je o něj obrovský zájem jak ze strany kuchařů, tak ze strany návštěvníků. Máme obrovskou radost, že si Festival polévky za dobu své existence získal své stálé postavení na plzeňské gastronomické mapě,“ říká Matěj Halaš, jeden z organizátorů festivalu.

K ochutnání budou polévky ze všech koutů světa – od asijských přes středomořské až po tradiční české. Těšit se návštěvníci mohou na irský chowder, francouzskou cibulačku a bujabézu, asijské pho, indonéskou soto ayam nebo třeba i zabijačkovou a dršťkovou polévku. Nebudou chybět ani vegetariánské a veganské polévky, které pořadatelé přehledně označují. Festivalu se zúčastní plzeňské restaurace a bistra. Na žádném ročníku ještě nechyběla restaurace Šach Mat a ani tentokrát nevynechá. Festival již dobře znají také například Restaurace U Koně, Wok u Fugiho, Fantova Rybárna nebo Klub malých pivovarů. Ani letos nebudou chybět festivaloví nováčci – vařit polévky v kotlíkách poprvé bude Churros Chocos. Festival je otevřený také neziskovým a kulturním organizacím, již poněkolikáté se zúčastní například Francouzská aliance. Kromě polévek nebude chybět ani doplňkový prodej pochutin, k ochutnání budou třeba i ústřice. O dostatek piva se postará přímo Plzeňský Prazdroj a pivovar Proud.

festival polévky
Foto: ArtProm

Festival polévky myslí i na ekologii. „Již několik ročníků za sebou servírujeme do biologicky rozložitelných misek z cukrové třtiny a lžíce nakupujeme z bioplastu. Ekologický aspekt celé akce je pro nás velmi důležitý,“ vysvětluje Matěj Halaš.

Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. To začne v 9 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat. Standardní velikost porce je 300 ml. Všechny polévky jsou navíc soutěžní, a tak návštěvníci mohou v neděli 14. května hlasovat o tu nejlepší.

Vstup na festival je zdarma. Více informací najdete na www.festivalpolevky.cz


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz


Tipy z kalendáře akcí:

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru