Ilustrační foto.

Uzení = nové grilování? Proč na party udit a ne grilovat

Chcete si se svými přáteli užít zábavu a vychutnat si lahodné maso, předkrmy i dezerty? Místo grilu rozžhavte domácí udírnu. Jedinečné aroma, příjemná křehkost masa a výborná chuť všech delikates udělá z vaší party nezapomenutelnou událost.

6 důvodů, proč si na party užijete uzení více než grilování

1. Široká škála receptů

Jestliže se rozhodnete udit, budete mít k dispozici mnohem více receptů než v případě grilování. Můžete vyzkoušet všechny druhy masa od kuřecího přes hovězí až po zvěřinu. Skvěle chutnají i klobásy, sušená šunka nebo třeba uzená makrela. Masem to ale rozhodně nekončí.

Ideální přílohou jsou různé druhy zauzené zeleniny. Na chuť můžete podávat třeba uzené oříšky, jako předkrm třeba uzená vejce nebo tvarůžky a jako dezert třeba uzený banán s čokoládou a pistáciemi.

S uzenými dobrotami lze v kuchyni dál libovolně kouzlit. Masa, vejce i sýry skvěle chutnají se zeleninovými saláty, těstovinami, čerstvým pečivem či kuskusem.

2. Maso bude tak akorát

Domácí udírna připraví maso i další suroviny přesně tak, jak předem nastavíte. Teplota uzení je podstatně nižší než teplota rozžhaveného grilu. I tužší masa tak snadno zkřehnou, aniž by se připálila a hrozila karcinogenními následky. Pomalé uzení citlivě rozbíjí pojivovou tkáň ve vláknech masa. Odměnou vám proto bude jemná chuť a šťavnatost.

3. Spousta času na zábavu

Během grilování je nutné neustále maso hlídat a otáčet. Plechová udírna pracuje sama bez vaší neustálé přítomnosti. Nejvíce času budete věnovat přípravě masa, především jeho nakládání. Samotný proces uzení už ale můžete nechat na udírně.

Díky udírně získáte spoustu času na nerušenou zábavu s přáteli. Nemusíte se však obávat, že byste na večeři čekali do noci. Rybu, sýry i zeleninu budete mít hotové už za 2 hodiny.

4. Můžete si vychutnat zdravé jídlo

Domácí uzeniny neobsahují žádné umělé konzervační látky. Uzením maso přirozeně konzervujete, a proto se obejdete bez umělých přísad. Uzení propůjčí masu příjemné kouřové aroma a výraznou chuť. Další omáčky, sosy a dipy tak nejsou k dochucení masa nezbytně nutné.

Pokud uzené maso položíte na salát z čerstvé zeleniny a vše polijete svěží zálivkou z pár kapek olivového oleje, citronové šťávy a pořádné dávky zelených bylinek, užijete si ideální lehké jídlo do horkých letních dnů.

5. Získáte výraznější chuť masa

Delší proces přípravy umožňuje oproti grilování či pečení efektivnější vstřebávání chutí do masa. Maso získává uzením maximum chuti z použitého koření, bylinek a dřeva. Právě typické kouřové aroma stojí za stále větší oblibou uzených dobrot.

6. Maso vydrží i na další party

Uzením se odstraňuje z masa vlhkost, čímž dochází k jeho přirozené konzervaci. Maso vám vydrží několik týdnů i měsíců, aniž by se zkazilo nebo se změnila jeho chuť a vůně. Po večírku vám tak zůstane ještě spousta jídla do zásoby, nebo pro případ nečekané návštěvy.

Nadchlo vás uzení? S hotovou udírnou můžete začít ještě dnes!

Zjistili jste, že uzení je pro vás jako stvořené? Pokud zatím nemáte s uzením žádné zkušenosti, dejte raději přednost udírně od Kaisera. Již hotovou udírnu sestavíte během 5 minut. Do uzení se tak můžete pustit ještě ten samý den.

Plechové udírny jsou lehké, nenáročné na údržbu a uživatelsky přívětivé. Snadno je roztopíte. Požadovanou teplotu uzení udržují automaticky. I přes menší rozměry disponují velkou udicí šachtou, takže bez obav nakrmíte všechny členy své rodiny včetně početné návštěvy.

A jaký typ plechové udírny zvolit? Pokud chcete ušetřit a zároveň víte, že budete udit pouze od jara do podzimu, můžete si pořídit pozinkovaný plech. Když si  uzení zamilujete natolik, že se ho nebudete chtít vzdát ani během zimy, bude se vám hodit nerezová udírna opatřená izolační vrstvou.

Tak raušovní uzení!


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Tipy z kalendáře akcí: