Foto: Radka Žáková, MMP

Plzeň obnovuje starou tradici. Na Škaredou středu začne u Košináře velikonoční prodej ryb

Na Škaredou středu (27. března) a Zelený čtvrtek (28. března) se v plzeňských sádkách u rybníka Košináře budou prodávat ryby. Od 10 do 17 hodin mohou mohou zájemci přijíždět do areálu pro ryby nejen na kole, ale také autem.

„Kádě s rybami na prodej vídáme v ulicích obvykle jen před Vánoci. Ale stejně jako na vánoční, tak i na velikonoční stůl patří čerstvá ryba. Je totiž spjata s předvelikonočním půstem. Tuto tradici, která vymizela, v Plzni obnovujeme třetím rokem,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Ryba byla dříve běžnou součástí velikonočního jídelníčku. Polozapomenutou tradici zastínily jiné zvyky

Doplnil, že na velikonoční tradici naváže pravidelný prodej ryb každý čtvrtek od 14 do 16 hodin. Startuje 4. dubna a potrvá až do konce října. Později se mimo vánoční prodej až do dalších Velikonoc ryby na sádkách u Košináře prodávat nebudou.

Za kilogram kapra a amura zaplatí lidé 120 korun, za lína 150 korun, kilogram sumce a štiky stojí 280 korun. Kuchání s odstraněním ploutví, šupin, případně stahování vyjde na 80 korun. Všechny ceny jsou včetně DPH a platba bude možná i kartou.

Místo, o kterém píšeme:

Historie prodeje ryb v Plzni

V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Rybníky byly často zakládány u klášterů, neboť v klášterech bylo postní jídlo na talíři častěji. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji. Na městských sádkách prodává Správa veřejného statku města Plzně ryby na vánoční stůl více než 20 let, velikonoční prodej letos chystá potřetí.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 


O Autorovi:

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.


Petr Kutka

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.

Tipy z kalendáře akcí: