Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

V Plzeňském kraji je proočkovanost 64 %. Zátěž v nemocnicích je zatím minimální

Už dva týdny je uvolněno očkování třetí dávkou pro ty, kterým uplynula lhůta 6 měsíců od ukončení očkování. Nadále také pokračuje očkování pro ty, kteří jej dosud nevyužili. Očkovat všemi schválenými vakcínami mohou také praktičtí lékaři. Ke spolupráci pro zajištění vyšší proočkovanosti populace je v pondělí vyzvala hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

K včerejšímu dni bylo v Plzeňském kraji první dávkou naočkováno celkem 658 696 osob. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 328 948 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 7 387 osob.

„V Plzeňském kraji máme proočkovanost více než 64 %, v pobytových zařízeních sociálních služeb pak až 89 %, což  považuji za dobrý výsledek. Rádi bychom dosáhli 70% proočkovanosti, a proto se snažíme jít lidem s možností očkování naproti,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová a dodává: „Přestože se šíří zprávy o tom, že i očkovaní se mohou nakazit, je nutné si uvědomit, že ti, kteří jsou opravdu nemocní a mají ukončené očkování, jsou především staří lidé s přidruženou nemocí a velmi špatnou imunitou, anebo mají už delší dobu po očkování. Proto je odborníky doporučována posilující třetí dávka.“

Fakultní nemocnice zavádí na vybraných pracovištích zákaz návštěv

V Plzeňském kraji bylo k 26. říjnu 2021 evidováno 2 302 nemocných, z toho 35 hospitalizovaných, což činí pouhá 2 procenta. „Díky vysoké proočkovanosti lidí nad 60 let, což je téměř 75-80 %, je proto zátěž v našich nemocnicích zatím minimální,“ zdůraznila Ilona Mauritzová s tím, že i proto kraj zdůrazňuje význam posilující třetí dávky očkování.

Statistická data dokládají, že převážná většina hospitalizovaných pacientů v Plzeňském kraji je neočkovaná. „Například v největší nemocnici, ve FN Plzeň, bylo k pátku minulého týdne 19 hospitalizovaných a z toho 13 neočkovaných. Na lůžkách intenzivní péče byli pouze neočkovaní, nejmladšímu z nich je 37 let. Ve srovnání s jarním obdobím jsou na covidových lůžkách hospitalizovány i mladší kategorie zhruba od 45 let. I v této skupině se v naprosté většině případů jedná o neočkované.  Statistická data tedy prokazatelně hovoří ve prospěch očkovaných. Nejvíce v tuto chvíli jsou zasaženy okresy Plzeň-město a Klatovy,“ upozornila hejtmanka. Proto ke spolupráci pro zajištění vyšší proočkovanosti obyvatel kraje Ilona Mauritzová vyzvala v pondělí 25. října praktické lékaře. Bez závislosti na Plzeňském kraji mohou objednat vakcíny a svým klientům, kteří mají o očkování zájem, je aplikovat.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 


O Autorovi:

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.


Lucie Čechová

Plzeňačka, která se aktivnímu psaní věnuje od roku 2017, je hybnou silou několika magazínů. Myslí především na čtenáře a aktuální témata zpracovává do jednoduché a čtivé formy.

Tipy z kalendáře akcí: