Maka. Po staletí používané afrodiziakum s vlivem na hormonální rovnováhu, menopauzu a dalšími neobyčejnými zdravotními účinky

Maka, neboli řeřicha peruánská, má svůj původ v jihoamerických peruánských Andách. Tato zelenina roste v nadmořských výškách okolo 4000 metrů a náročné vysokohorské podmínky překvapivě dobře snáší.

Maka je součástí tradiční stravy domorodců a lze ji konzumovat čerstvou i vařenou. Nastrouhaná a usušená vydrží i několik let a už od pradávna je hojně používaná jako léčebný prostředek. Pro své afrodiziakální účinky a pozitivní vliv na plodnost se stala populární i mimo oblast Jižní Ameriky. U nás je snadno k sehnání v bylinných obchodech a lékárnách.

Maka prospívá jak ženskému, tak mužskému sexuálnímu zdraví. Tato rostlina dokáže normalizovat hormony testosteron, progesteron a estrogen, jejichž nerovnováha v dnešní době často způsobuje problémy s početím. Přestože neexistují oficiální výzkumy potvrzující její účinky, je tradičně v léčitelství používána při léčbě neplodnosti, různých sexuálních poruch a při nízkém libidu. Například u potíží s menopauzou se maka také výborně hodí, vyrovnává totiž hladinu estradiolu a folikostimulačního hormonu, díky čemuž dochází ke snížení návalů horka, projevů deprese a dalších přidružených problémů.

Účinky se obvykle dostaví až po několika týdnech. Ideální je očekávat výsledky po více jak šesti týdnech pravidelného užívání. To dnes není problém, protože maka se dá nejčastěji sehnat v podobě prášku nebo v kapslích. Zároveň se nemusíte bát maku uvařit jako kaši ve vodě nebo v mléce, i domorodí obyvatelé And ji většinou nejí syrovou. Za doporučenou denní dávku se považuje 1 000 až 3 000 mg maky.

Přes svůj obyčejný vzhled je maka neobyčejně odolnou a svými zdravotními účinky až zázračnou zeleninou. Ve své domovině tvoří nezanedbatelnou část potravy domorodých obyvatel, kde odolá i kamenité půdě a teplotám pod bodem mrazu.