Ilustrační foto. Zdroj: MMP

Plzeň chce oživit tradici velikonoční ryby na českém stole. U Košináře nabídne kapra, amura i štiku

Město chce obnovit tradici velikonoční ryby na českém stole, proto nabídne prodej ryb na sádkách, a to na Škaredou středu (13. dubna) a Zelený čtvrtek (14. dubna) od 10 do 17 hodin. Po dobu prodeje bude umožněn příjezd k areálu městských sádek u rybníka Košináře i pro auta.

Ryby jsou tradičním českým pokrmem především na Vánoce. Středověká tradice velikonoční ryby jako postního jídla ale pomalu mizí.

„Pro svoji vánoční rybu si na městské sádky dojde každý rok několik set lidí. Ryba na velikonočním stole má ale zřejmě ještě delší tradici než ta na stole vánočním. Tuto tradici bychom chtěli oživit,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule a dodal: „Prodej ryb byl vždy atrakcí hlavně pro děti a my bychom tuto velikonoční tradici, která u nás v 70. letech minulého století zanikla, chtěli postupně oživit.“

V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře budou na zájemce čekat kapři, líni, amuři a pro ty, kteří přijdou včas, i několik štik a sumců. Velikonoční prázdniny tak lze spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby.

Cena ryb začíná na 110 korunách za kilogram kapra či amura, cena za lína, sumce či za štiku je ale vyšší, přičemž na místě si mohou zájemci nechat rybu vykuchat i zbavit šupin a ploutví.

V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji.

Na staré pohlednici je zobrazen prodej ryb u Mlýnské strouhy: Zdroj Archiv města Plzně, Sbírka fotografií, i. č. O1794a

Prodej ryb Mlýnské strouze

Zdroj: Magistrát města Plzně

 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

O Autorovi:

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.


Petr Kutka

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.

Tipy z kalendáře akcí:

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru