Ilustrační foto. Zdroj: Archiv Plzenoviny.cz

Rostou! Pozor na houbařské omyly, které vám mohou znepříjemnit život

Houby rostou a lidé na ně letos vyrážejí častěji než kdy jindy. Koronavirová krize láká více do přírody než do uzavřených prostor, a proto se v lesích pohybuje stále více osob, včetně amatérských houbařů. Chcete-li se vyhnout nepříjemnostem spojených s otravou z hub, sbírejte jen druhy, které bezpečně poznáte. Otrava houbami není nic příjemného a v některých případech může ohrozit i život.

Pozor na nepravdivé houbařské mýty

Některé druhý jedlých, nejedlých a jedovatých hub jsou si podobné jako vejce vejci. Mezi svátečními houbaři koluje mýtus, že jedovatý druh poznáme podle nepříjemné chuti, když se dotknete špičkou jazyka. To ale není pravda. Většina jedovatých českých hub je chutná, dokonce i smrtelně jedovatá muchomůrka zelená. Pokud se v houbách skutečně nevyznáte, sbírejte hřibovité Pokud druhy, u kterých je nejmenší šance omylu, případně bedly.

Máte-li v plánu poznávání jedlých hub podle toho, zda jsou prolezlé červy či okousané od plžů, pak se dopouštíte velkého omylu. Červy nebo plži moc nerozlišují, zda je houba jedlá či nikoliv. Co škodí lidem, nemusí škodit drobným obyvatelům českých lesů.

4 skvělé a rychlé podzimní recepty

Ani převařením nedostanete jed ze všech hub. U některých druhů toxiny po delším vření zmizí, ale existují i houby obsahují termostabilní toxiny, které přečkají i tepelnou úpravu a otrava je na světě.

Nepomůže ani stříbro, přestože se vložení stříbrné lžičky do smaženice nebo houbovky jeví jako jednoduchý test. Zkrátka, i když je pokrm jedovatý, toxiny rozhodně nezpůsobí zčernání kovu, jak se traduje.

S dětmi na houby? Obrňte se ostražitostí

Vyrazit si na houby s dětmi může být zábava. S těmi menšími buďte opatrní. Děti mají tendenci sbírat všechny houby a nejlépe je také hned ochutnávat. Příjemná procházka tak může skončit nepříjemnostmi. Nejenže syrové houby nadměrně namáhají trávicí ústrojí, obzvláště to dětské, s případnou dávkou jedu se dětský organismus vyrovnává hůře než ten dospělý. Vždy si v lese určete, kdo hlídá děti a kdo hledá houby.

Tip na výlet do přírody: Vysoká

Poznat jedlý druh nemusí stačit

Objevili jste nový druh chutné houby? Pak zbystřete. Nestačí znát jen tento druh, ale i jemu podobné nejedlé a jedovaté houby. Vyhnete se tak fatálnímu omylu. Chcete-li rozšířit svoje mykologické znalosti, často nepomohou atlasy hub ani fotografie. Nejlepší cestou, jak se lépe orientovat ve světě hub, je návštěva mykologické poradny, a to přímo s čerstvě nasbíranými houbami.

S igelitkou na houby nechoďte

Igelitová taška nikomu nesluší a houbaři do ruky nepatří. Je zcela nevhodná při sběru hub, které se velmi rychle zapaří a následně způsobí žaludeční problémy. Na houby choďte s proutěným košíkem a pokud je váš mykologický nález neplánovaný, raději houby ponechte na místě, než je nevhodně přepravovat například v igelitovém sáčku. Stejně tak se stane, pokud váš úlovek necháte delší dobu v zaparkovaném vozidle.

Galerie:

Houbaření je zábava, ovšem je potřeba dodržovat určitá pravidla, protože někdy může vést jeden omyl k fatálnímu konci. Například holubinka trávozelená je velmi chutná, ale také podobná naší nejjedovatější houbě muchomůrce zelené. Buďte opatrní a vždy si buďte jisti tím, co konzumujete.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 


O Autorovi:

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.


Petr Kutka

V online světě je doma stejně jako v Plzni. Redakční práci v online magazínech se věnuje od roku 2005. V roce 2017 založil Plzeňoviny a od té doby denně vyhledává zajímavé informace z celého Plzeňského kraje, které rád předává dál. Baví jej ale i dobrá muzika, literatura a dějiny, se kterými je spjato i jeho vysokoškolské vzdělání. V současnosti vede několik online magazínů.

Tipy z kalendáře akcí: