Solný květ z Mallorky nebo extrémní catering na Beko Fresh festivalu


Letošní ročník gurmánského Beko Fresh festivalu se ponese v duchu prezentace nejvyšší domácí i zahraniční gastronomie. S podtitulem „MILUJEME DOBRÉ JÍDLO!“ nabídne nejen bohatý program založený na gurmánských zážitcích a velkolepé show s vystoupením známých kuchařských es, ale také představí zajímavé kulinářské směry nebo vzácnou sůl. Festival proběhne o víkendu 19. a 20. května v Plzni.

Solný květ z Mallorky je oficiální solí Beko Fresh festivalu 2018

Se solí FLOR DE SAL d’ Es Trenc se na Fresh Festivalu 2018 setkáte ve speciální restauraci Natural Mallorca a skoro na každém kroku, solit s ní budou také šéfkuchaři na všech předváděcích show. Na hlavním cooking pódiu vyzdvihne její přednosti a využití hlavní ambasador, Martin Kortus z Laboratoria studia Praha.

fresh festivalCo je na této soli vzácného? Její získání není běžné, jde o souhru zkušeností, trpělivosti a ideálních klimatických podmínek. Pouze souhra působení ranního oparu, slunce a vzduchu vytvoří na solných jezírkách na Mallorce tenkou vrstvu krystalků soli, která vypadá jako tenký led. Ta se ručně sbírá do proutěných košů a suší na slunci.

U této soli neplatí jenom, že je nad zlato, ale pokud jí jednou ochutnáte, získáte lásku na celý život. „V restauraci Natural Mallorca návštěvníci ochutnají navržená jídla k ideálnímu snoubení se Solným květem z Mallorky, jejichž kombinace chutí vám v ústech doslova exploduje.“

Flor de Sal d’ Es Trenc obsahuje až 20x více hořčíku, má 2x víc draslíku a vápníku a o dalších 80 minerálních a stopových prvků více než běžná mořská sůl. Obsah chloridu sodného je velmi nízký, a proto je sůl vhodná pro lidi s kardiovaskulárními chorobami.

Na festivalu představíme jak Flor de Sal (Solný květ), tak i Sal Marina Virgen de Mallorca (panenská mořská sůl) jako čistě přírodní, nebo obohacenou různými bylinkami z organické produkce, jedlými květy či jinými příchutěmi navrženými ke kvalitnímu solení během vaření“ dodává paní Martina Kejlová z Natural Mallorca, dodavatele těchto výjimečných solí.

Extrémní catering na Beko Fresh festivalu

Pokud jste se s podobným výrazem ještě nesetkali, vězte, že se pod tímto názvem skrývá opravdu nevšední zážitek pro vaše chuťové pohárky. Tento styl zážitkové gastronomie pracuje s exotickými, ne příliš dostupnými typy mas a ingrediencemi, které si v klasické restauraci běžně neobjednáte. V minulých letech se návštěvníci Fresh festivalu mohli setkat s úpravou žáby, barakudy nebo velblouda, a i letos se mohou těšit na podobně rozmanité menu.

Světem extrémního cateringu provede všechny nadšené experimentátory majitel firmy Husí játra Filip Töpfer. Filip je úspěšný podnikatel a přední odborník v oblasti obchodu s prémiovým masem a luxusními potravinami. Ve stánku Extrémní catering se společně s celou řadou mladých ambiciózních kuchařů, včetně šéfkuchaře Tomáše Drastíka, nebojí používat jak moderní metody, tak extrémní suroviny. Ve své práci kombinuje exotická masa, ale i byliny a koření, které jsou pro dané recepty typické.

Kde se exoti berou?

fresh festivalFilipa Töpfera jsme se zeptali, co si pro nás tentokrát v extrémním cateringu přichystali a odkud zkrátka takový sortiment pochází? „Na festivalovém menu se tentokrát objeví medvěd, který je ze Slovinska, buvol z východomaďarské puszty, vietnamská krajta a krokodýl ze Zimbabwe,“ uvedl Töpfer. V extrémním menu budete moci ochutnat nejen medvěda, ale i buvola, krajtu nebo krokodýlí popcorn.

A není vybrané maso ze zvířat, která budou v menu obsažena, chráněno? „Pro festivalové menu s tématem extrémního cateringu jsme vybrali maso sice vzácných, nicméně nechráněných zvířat,“ objasnil Töpfer. „Většinou jde o regulovaný odstřel zvířat, která jsou v daném regionu, kde se nachází, buď přemnožená, nebo existují i jiné důvody povolené regulace, jako je například agresivita. Taková nabídka masa není běžná a je velmi úzkoprofilová, proto jde ve finále o poměrně nákladné jídlo a není ho moc. Například medvěd má i speciální certifikát, který dokládá jak schválený odstřel, tak pravost medvědího masa,“ poznamenal Töpfer.

Esa živých show

Kromě extravagantních pochoutek se ale během čtyř víkendů představí také to nejlepší z klasické kuchyně nebo zahraničních delikates a chybět nebudou ani živá show pod vedením věhlasných šéfkuchařů, jakými jsou Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus, Marcel Ihnačák, Roman Vaněk, Ivan Vodochodský. Propojení kvalitního vína s jídlem přiblíží Kamil Piálek a v molekulární mixologii plné barev vystoupí Tomáš Kubíček. Za Pilsner Urquell vystoupí profesionálové Václav Berka, Pavel Zítek nebo Vojtěch Homolka. Provoněnou show s výbornou kávou předvede Roberto Trevisan. Prvorepublikovou gastronomii představí šéfkuchař Radek David.

Pokud se budou chtít návštěvníci do programu aktivně zapojit, jsou pro ně připraveny kulinářské workshopy a přednášky. Hlasováním si mohou zvolit top restauraci jejich regionu nebo prostě jen degustovat z nepřeberného množství jídla, piva, vína a dalších lahůdek.

PŘEDPRODEJ VSTUPENEK JE VÝHODNĚJŠÍ

Cena vstupenky v předprodeji (100 Kč za osobu) zahrnuje navíc lákavý bonus v podobě „školy čepování piva“ Pilsner Urquell s pravým Masterem Bartenderem! Vstupné na místě bude za 150 Kč. Online předprodej zde.

Chcete vstup zdarma? Zasoutěžte si s námi do 12. května o 2 vstupenky!

Beko Fresh Festival
Plzeň, 19. – 20. 5. 2018 (OC Plaza Plzeň – park za obchodním centrem)