Chilli papričky pomáhají hubnout a chrání před rakovinou. Nejsou ale pro každého

Chilli papričky jeden miluje, druhý nesnáší. Stejně tak mohou být pro někoho doslova vitamínovou injekcí a jinému škodit. Nejortodoxnější fanoušci feferonek pořádají soutěže v jejich pojídání a na výstavách se chlubí svými vypěstovanými poklady, které mnohdy pálí tak, že stačí jen malý kontakt jazyku s papričkou a člověk má doslova peklo v ústech.


Za pálení feferonek může látka zvaná kapsaicin, která rostlinu ochraňuje před škůdci. Kromě toho, že způsobuje dráždivost, což je vlastně malý a přechodný zánět tkání, má řadu zdraví prospěšných benefitů. Ne všichni ale pálení snesou.

Benefity konzumace chilli papriček

Kapsaicin obsažený v chilli papričkách zrychluje metabolismus a snižuje chuť na sladká a tučná jídla. Feferonky jsou tedy ideálním prostředkem pro lidi bojující s nadváhou. Kapsaicin funguje spolehlivě a při jeho pravidelné konzumaci není zapotřebí ani žádného velkého cvičení či sportování. Chilli papričky tak dokáží jednoduše nahradit rozličné diety. Jejich pálivost však mnoho lidí odrazuje. Sice se dají sehnat extrakty v tabletách, které kapsaicin obsahují, ale jejich účinnost není tak efektivní. Podobně funguje kapsaicin i jako prevence rakoviny. Má tu úžasnou vlastnost, že jeho molekuly dokáží likvidovat rakovinné buňky, aniž by způsobily újmu těm zdravým. Tím ale skvělé vlastnosti kapsaicinu nekončí – tento alkaloid snižuje cholesterol v krvi a také působí jako afrodiziakum.

Chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahují velké množství železa a v pomyslném žebříčku za sebou zanechají špenát i brokolici. S obsahem vitamínu C trumfne jedna paprička většinu druhů ovoce i zeleniny. Konzumace feferonek tak podporuje imunitu a při chřipce a nachlazení působí jako podpůrný prostředek při léčbě.

Dalším a možná trochu překvapivým faktem je, že pojídání chilli papriček podporuje trávení. Samozřejmě se nesmí jednat o extrémně pálivé druhy a ani nadměrná konzumace tělu dvakrát neprospívá. Pravidelná konzumace papriček však pomáhá likvidovat bakterie a patogeny ve střevech a střevní sliznici tak udržuje v dobré kondici.

chilli

Kdy nejíst chilli papričky

Máte-li problémy s jícnem, chilli papričkám se raději vyhněte. Stejně tak je nejezte při poraněních v ústní dutině, vyhnete se tak nepříjemnostem způsobených pálením.

Víte-li, že vám ostrá jídla nesvědčí nebo pálivost nesnášíte, nepokoušejte se překonat a chilli papričky i přes jejich benefity nejezte. Také se vyhýbejte neostřejším odrůdám, které dokáží pojídat generacemi vytrénovaní Mexičané nebo milovníci extrémů. Vysoké množství kapsaicinu v těle dokáže způsobit zdravotní komplikace.

První pomoc při pálení

Pokud se vám stane, že pálení v ústech nezvládnete nebo chcete vyzkoušet novou pálivější odrůdu feferonky, mějte po ruce mléko nebo bílý jogurt. Kapsaicin, který dráždění způsobuje, je dobře rozpustný v tucích a mléko nebo jogurt pálivost rychle potlačí.

Dalším častým problémem je příprava chilli papriček holýma rukama, s velmi pálivými odrůdami se doporučuje pracovat v rukavicích. Kapsaicin i na dobře umytých rukou vydrží až několik hodin a výjimkou není nemilé překvapení v podobě pálení oči, když si do nich z nějakého důvodu sáhnete. V takovém případě je první pomocí výplach proudem studené vody.