Obálka knihy.

Vychází kniha o plzeňských pivovarnících s dosud nepublikovanými a unikátními fotografiemi 

Už desítky let je s plzeňským pivovarem spojena rodina Hlaváčků. Tři generace tu pracovaly jako sládkové a zasloužily se o zachování jedinečné chuti nejznámějších značek Pilsner Urquell a Gambrinus. Příběh pivovarníků nyní vychází knižně a v publikaci je řada dosud nepublikovaných fotografií a dokumentů z rodinného archivu.

Beletrizovaná biografie Pivovarníci Hlaváčkové: Jak se zrodili proslulí plzeňští sládkové vypráví příběh pěti generací pivovarníků od 19. století do současnosti. „V rodině uchováváme řadu historických dokumentů a fotografií. Když jsem je jednoho dne procházel, napadlo mě, že by bylo zajímavé příběh knižně zpracovat a zpřístupnit ho tak všem milovníkům piva. Proto jsem oslovil plzeňskou spisovatelku Janu Poncarovou a pustili jsme se do práce,“ říká Ivan Hlaváček.

„Při práci na knize jsme prošli celou řadu archivních materiálů, mluvili jsme s pamětníky, objevovali pozapomenuté příběhy, některé z nich poměrně osobní. V publikaci pak sledujeme, jak Hlaváčkové stoupali na vrchol, vypořádávali se s dějinnými zvraty i soukromými výzvami. Současně nahlížíme do nitra rodiny, která po několik generací žila pro pivo a s pivem,“ uvádí autorka knihy Jana Poncarová.

Vyprávění začíná na konci 19. století, kdy si František Hlaváček pronajímá pivovar v Rabštejnu nad Střelou. O několik let později kupuje pivovar v Podmoklech a zakládá tak rodinnou tradici pivovarnictví. Jeho syn, také František, se po návratu z legií vydává po stopách svého otce, a nakonec se stává šéfem největšího pivovaru v Československu. Pro kariéru sládka v plzeňském Prazdroji se rozhoduje i jeho syn Ivo Hlaváček, někdejší ředitel pivovaru.

Na rodinnou tradici navázali také jeho synové Ivan a Jan Hlaváčkovi. Oba vystudovali na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Ivan Hlaváček pracoval v pivovaru do své emigrace na počátku osmdesátých let, jeho bratr Jan Hlaváček působil po celou svoji kariéru jako vrchní sládek a ředitel plzeňského pivovaru. Bratři Hlaváčkové jsou s pivovarnictvím v kontaktu dodnes a udržují památku svých předků.

Kniha Pivovarníci Hlaváčkové: Jak se zrodili proslulí plzeňští sládkové vychází 3. 12. 2021 v limitovaném počtu 500 kusů a je možné ji zakoupit v dárkové prodejně na nádvoří pivovaru a v Pivotéce v Pivovarském muzeu v Plzni. Publikace je také v předprodeji na www.pivovarnicihlavackove.cz.


 

Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Plzeňoviny na domovskou stránku Seznam.cz.

 
 



Sdílejte:
Přidat na Seznam.cz


Tipy z kalendáře akcí:

Souhlas se soubory cookie pomocí Real Cookie Banneru