Bylinky, které ohlídají cukr v krvi a zároveň je v přírodě bez problémů najdete

Jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob je bezesporu cukrovka. Tato nemoc v podstatě znamená nadbytek glukózy v krvi. Ten je způsoben metabolickou poruchou, díky které se netvoří dostatek potřebného inzulinu, který snižuje právě hladinu glukózy. Její nadbytek může způsobit vážné zdravotní komplikace, a proto je potřeba nemocným inzulin uměle doplňovat. Vhodným podpůrným i preventivním prostředkem pro jeho tvorbu a snižování hladiny glukózy v krvi mohou být bylinky. Představíme vám ty, které můžete snadno objevit ve volné přírodě.


Bez černý je skvělý pomocník

Listy a čerstvé výhonky z tohoto keře pozitivně působí na krevní oběh a zejména snižují hladinu cukru v krvi. Listy je ideální sbírat od dubna do září a lze je sušit i na pozdější využití. Výhonky se objevují v květnu. Cukrovkářům se doporučuje pít čaj z listů a výhonků dvakrát denně. Ostatním dobře poslouží jako prevence. Na keř černého bezu bez problémů narazíte ve volné přírodě, ale doporučujeme vyhnout se sběru u frekventované silnice nebo u chemicky ošetřovaného pole. Pokud vám vlastní sběr nevyhovuje, můžete vyrazit do bylinné lékárny.

Borůvky jako přírodní inzulin

Borůvky chutnají i pomáhají, ale ke snižování cukru v krvi jsou tím pravým pokladem borůvkové listy, kterým se někdy říká přírodní inzulin. Listy obsahují myrtilin, což je látka výrazně ovlivňující metabolismus cukru v krvi. Ideální doba pro sběr listů je těsně před tím, než se začnou objevovat samotné plody. Listy se suší a dají se využít po celý rok na přípravu čaje. Příprava je časově náročnější, protože se doporučuje louhování minimálně přes noc. Díky svým pozitivním účinkům na krevní oběh by se však měl stát tento čaj pravidelným nápojem pro lidi ohrožené cukrovkou.

Kopřiva dvoudomá nejen na cukrovku

Kopřiva je jednou z nejužívanějších bylin. Vyskytuje se hojně po celé Evropě a je nezaměnitelná s jinou rostlinou. Její listy je vhodné sbírat na jaře a na podzim, tedy v době, kdy nekvete. Využít se však dá i kořen. Odvar z listů nebo kořene dobře působí na hladinu cukru v krvi a také pomáhá proti chudokrevnosti. Kdybychom ale měli sepsat, k čemu všemu je v lidovém léčitelství kopřiva vhodná, byl by to dlouhý seznam nad rámec tohoto článku. Zkrátka kopřiva je takový lidový všelék. Čaj navíc i dobře chutná a jeho příprava je opravdu jednoduchá. Stačí zalít sušené nebo čerstvé listy a za 15 minut je hotovo. Popíjet se může po celý den po dobu 14 dnů. Listy se také dají použít do špenátu a tradičně do velikonoční nádivky. Kopřivu, podobně jako výše uvedený bez, nesbírejte u silnici a chemicky ošetřovaných polí.

U pampelišky se zaměřte na kořen

Pampeliška nebo také smetánka lékařská je nepřehlédnutelná a nezaměnitelná bylina. Jako léčivku ji lze využít od květu až po kořen. Právě kořen je výborným podpůrným prostředkem při léčbě cukrovky a slouží zároveň jako její prevence. Jeho sběr není tak jednoduchý, časově je omezený na jarní měsíce a první část podzimu. Tuto překážku lze však obejít jeho nákupem v bylinné lékárně. Pokud přeci jen kořeny vykopete, řádně je umyjte, pokrájejte a usušte. Odvar se připravuje ze 2 – 3 lžiček usušeného kořene dvanáctihodinovým louhováním ve studené vodě. Pak se vše ohřeje, ale nevaří. Přecezený výluh je silně močopudný, užívá se vlažný na lačno a poté ještě po snídani. Pozor pokud máte potíže s ledvinami nebo máte-li problémy se žlučovými kameny, žlučovodem nebo žaludečními vředy. V takovém případě užívejte pampelišku pouze po konzultaci s lékařem.

Sladký jetel chutná čerstvý i sušený

Květy jetele poznáte na první pohled díky narůžovělé barvě a s ničím jiným si je nemůžete splést. Jejich konzumace, ať už v čerstvé či sušené formě, podporuje snižování cukru v krvi. Květy jetele chutnají sladce, a proto i nápoj z nich připravený je chutný. Konzumovat je také můžete přímo na louce. Opět se nedoporučuje sbírání u silnic ani na jiných znečištěných místech. Jetel kvete v období od května do září a sběr je možný po celé toto období.

Galerie: