Tradice na Svatého Martina

Je listopad a ještě než začneme myslet na Vánoce, čeká nás příjezd Martina na bílém koni, pečení svatomartinské husy a ochutnávání svatomartinského vína. Přestože se nejedná o státní svátek, svatý Martin bezesporu patří k významným podzimním dnům. Nejenže zpestří podzimní pochmurný čas díky přetrvávajícím rituálům, ale také potěší děti, které se začnou těšit na zimu.


Historická postava, která dala základ tomuto významnému dni, byl Martin z Tours, který zemřel 8. listopadu 397 a 11. listopadu byl pohřben.

Martin z Tours

Martin z Tours se narodil na počátku 4. století a za svůj život toho hodně stihl. Byl voják, poustevník a nakonec také biskup. Žil ve Francii, kde zakládal první kláštery a byl horlivým misionářem. Ve známost mimo církev vešel především díky své lidskosti. Vypráví se legenda, ve které se jednoho zimního večera Martin vracel do vojenského tábora a u bran města Amiens potkal žebráka. Martin ale u sebe neměl nic, čím by jej mohl obdarovat, a proto vzal svůj důstojnický plášť, který mečem rozpůlil a mrznoucího žebráka jím přikryl. Později se Martinovi zjevil anděl v tom samém plášti a sdělil mu, že tímto započala jeho cesta ke křtu. Martin se opravdu nechal pokřtít, začal žít jako poustevník a později se stal biskupem.

Saint Martin And The Beggar. Signed, dated and inscribed Wilfred Thompson 1918, Florence.
Wilfred Thompson – Svatý Martin a žebrák (1918)
Proč přijíždí Martin na bílém koni

Počasí hrálo v životě našich předků významnou roli. Jelikož byla většina lidí závislá na zemědělství a následné úrodě, vznikalo mnoho pořekadel spjatých s přírodními jevy. Většinou začínalo sněžit v polovině listopadu okolo svátku Sv. Martina a lidé si právě první sníh spojili s jeho příjezdem na bílém koni. Jestli jezdil Martin opravdu na bílém koni nevíme.

Svatomartinské dobroty: víno a husa

Svatomartinské víno je první víno nového ročníku a tradicí se stalo, že se tento svěží a ovocitý alkoholický nápoj otevírá 11. listopadu na Martina. Tradice opět vychází ze zvyklostí našich předků, kteří chtěli mladé víno ochutnat ještě před adventem, který se pojil s půstem.

Pečení husy je pravděpodobně spjato s další legendou o Martinovi z Tours. Martin se nechtěl stát biskupem a poté co byl jmenován, se před církevními posly schoval do husince, aby funkci nemusel přijmout. Jenže husy nebyly jeho přítomností potěšeny a hlasitým kejháním ho prozradily.


Svatý Martin je tedy dobou hodování a radosti. Lidé se před půstem chtěli nasytit a pobavit a hlavně proto vznikly tradice jako je pečení husy a pití čerstvého vína. Zároveň tím oslavovali lidskost svatého Martina a připravovali se na dlouhou zimu.

Recept na nejlepší svatomartinskou husu

Nejlepší svatomartinská husa je pomalu pečená. Před pečením ji omyjte a osušte, poté důkladně nasolte a posypte kmínem. Následně husu vložte do pekáče, přikryjte ji a pečte na 150 stupňů 5 – 6 hodin. Nakonec ji nechte ještě na 200 stupňů přibližně půl hodiny péct bez víka. Pokud chcete recept ještě něčím vylepšit, můžete husu vycpat jablkem a hruškou a okořenit rozmarýnem. Během pečení husu podlévejte vodou dle potřeby.

svatomartinská husa
Svatomartinské posvícení